Evenimentul Zilei > Social > Care sunt alimentele ce ne pot scurta viața. Descoperiri tulburătoare făcute de cercetători
Care sunt alimentele ce ne pot scurta viața. Descoperiri tulburătoare făcute de cercetători

Care sunt alimentele ce ne pot scurta viața. Descoperiri tulburătoare făcute de cercetători

Fiecare mușcătură dintr-un aliment ar putea adăuga sau anula minute sau chiar ani din viața noastră, sugerează ultimele cercetări. O dietă nesănătoasă pe termen lung ne poate scurta viața.

Experții de la Universitatea din Michigan au calculat ce riscuri sau beneficii pot avea unele alimente pentru sănătatea oamenilor. Ei au descoperit că o porție de nuci poate adăuga aproape 26 de minute la viața unei persoane, relatează The Telegraph.

Dar fiecare hot dog consumat ne poata scurta viața cu 36 de minute. De asemenea, un sandviș cu unt de arahide și gem oferă unei persoane mai mult de jumătate de oră de viață în plus.

Analiză amănunțită

Studiul, publicat în revista Nature Food, se bazează pe speranța de viață sănătoasă – perioada de timp în care o persoană are o calitate bună a vieții și nu se confruntă cu boli. Oamenii de știință din spatele descoperirilor au calculat influența directă a aproximativ 6.000 de mese, gustări și băuturi diferite.

Ei au arătat că, dacă cineva care mănâncă carne de vită și carne procesată (cum ar fi baconul) și-ar înlocui doar 10% din caloriile consumate cu alimente pe bază de plante, ar putea câștiga 48 de minute în plus de viață, pe zi.

Impactul asupra mediului

Scopul studiului a fost să analizeze atât impactul alimentelor asupra sănătății, cât și asupra mediului. Somonul a obținut un scor mare pentru impactul nutrițional – adăugând 16 minute la viața fiecărei persoane – cu toate acestea, a primit un scor mic din cauza impactului său asupra mediului. Carnea procesată a înregistrat scoruri proaste atât pentru nutriție, cât și pentru mediu, din cauza amprentei de carbon, potrivit The Sun.

Universitatea speră că descoperirile vor încuraja oamenii să facă alegeri mai bune pentru ei înșiși – precum și pentru mediu. Autorul studiului, profesorul Olivier Jolliet, a spus: „Urgența schimbărilor pentru a îmbunătăți sănătatea umană și a mediului este clară. Descoperirile noastre demonstrează că micile substituții direcționate oferă o strategie fezabilă și puternică pentru a obține beneficii semnificative pentru sănătate și mediu, fără a necesita schimbări dramatice ale dietei”.