Mare atenție la aceste alimente înșelătoare. Vă pot afecta grav stomacul. Explicațiile specialiștilor

Mare atenție la aceste alimente înșelătoare. Vă pot afecta grav stomacul. Explicațiile specialiștilor

Cu toate tentațiile legate de mâncarea fast-food sau produse de patiserie, este foarte ușor să-ți distrugi stomacul cu unele alegeri proaste. Şi chiar dacă mănânci alimente sănătoase, unele dintre opțiunile bogate în fibre pot afecta tractul digestiv. 

Realitatea este că nu toți carbohidrații sunt răi, totuși, spune Aviva Romm, specialist integrator în sănătate. Carbohidrații precum cartofii dulci, dovleceii și orezul brun - atâta timp cât nu sunt consumate în exces⁠—sunt benefice pentru organism.

„Adevărata problemă”, spune ea, „este atunci când mănânci carbohidrați simpli, precum produse din făină procesată, cum ar fi pâinea albă sau orezul alb”. Dr. Romm explică că, spre deosebire de carbohidrații complecși, care folosesc bine energia și nivelul zahărului din sânge, carbohidrații simpli provoacă creșteri de zahăr și insulină. Consumul regulat al acestor alimente pentru perioade lungi de timp poate duce la obezitate, rezistență la insulină ,inflamație și multe altele.

Se găsesc în: Covrigi, orez alb, paste albe, pâine albă, gogoși, brioșe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Carnea procesată

Deși gustoasă, carnea procesată este foarte bogată în calorii și grăsimi saturate. Nu este doar rea pentru stomac, dar poate duce și la boli de inimă și accident vascular cerebral. „Cărnurile procesate sunt foarte greu de digerat pentru mulți oameni. Ele pot sta în intestine mai mult timp, deoarece sunt greu de descompus”, avertizează Julie Rothenberg, dietetician nutriționist. Nu conțin fibre, deci nu sunt bune pentru digestie.

Se găsesc în: mezeluri, hot-dog, carne măcinată.

Mâncarea prăjită

Mâncarea prăjită tinde să copleșească stomacul, ducând la reflux acid și arsuri la stomac. Rothenberg spune că alimentele prăjite stau în stomac în mod similar cu alimentele procesate. Stomacul lucrează mult mai mult pentru a digera alimentele prăjite datorită conținutului lor ridicat de grăsimi. Aşa ne alegem cu acea grăsime respingătoare de pe burtă.

Lapte și produse lactate bogate în lactoză

Tot ce trebuie să rețineți este că, practic, aceștia sunt carbohidrați fermentabili rapid care vă pot agrava intestinul. Lactoza, care se găsește în laptele animal, este descompusă în intestinul subțire de o enzimă numită lactază. Corpul nostru produce mai puțină lactază pe măsură ce îmbătrânim, ceea ce înseamnă că lactatele care conțin lactoză ne pot chinui burta în timp.

Se găsește în: lapte, iaurt obișnuit (non-grec), brânzeturi moi, deserturi pe bază de lactate.

Exces de fructoză (în mere, miere, sparanghel)

Alimentele cu multă fructoză pot contribui la gaze, balonare și diaree - semne distinctive comune ale sindromului de colon iritabil (IBS). Cercetările publicate în Medical Hypotheses  explică că „ mal-absorbția fructozei ” poate intensifica simptomele IBS și este comună în rândul pacienților cu IBS. Veștile bune? Ei notează că „restricționarea fructozei în dietă poate duce la ameliorarea simptomelor”.

Se găsește în: anumite fructe (mere, mango, pepeni); anumite legume (sparanghel, mazăre); îndulcitori (sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, nectar de agave, miere).

Usturoi, ceapă bogate în fibre

Anumite alimente precum ceapa, grâul și usturoiul conțin un fel de fibre numite fructan. Pentru unii oameni, fructanul este greu de digerat și poate duce la flatulență. Restricționarea acestei fibre în dieta ta ar putea reduce o serie de tulburări gastrointestinale. .

Se găsește în: cereale (orz, grâu); legume (anghinare, ceapă, usturoi); leguminoase (fasole neagră, fasole, soia); aditivi (inulina).

Îndulcitori naturali si artificiali

Alcoolii de zahăr, îndulcitorii cu conținut scăzut de carbohidrați care se găsesc în mod natural în unele alimente. Informațiile de la Yale-New Haven Health din New Haven  notează că zahărul natural care se găsește în ananas, morcovi și multe altele poate rămâne în intestine pentru o perioadă. Rezultatul? Balonare inconfortabilă și diaree.

Se găsește în: unele fructe (mere, mure, nectarine, piersici, pere, prune); legume (conopida, ciuperci, mazăre de zăpadă); îndulcitori artificiali (izomalt, manitol, polidextroză); alimente fără zahar.

Fasole și nuci

Fasolea este bună pentru inima ta, dar cât mănânci mai multă, cu atât ai mai multe gaze. Experții în nutriție de la Clinica Mayo explică că fasolea este un aliment obișnuit care produce gaze, la fel ca și varza și broccoli. Totul are de-a face cu bacteriile din colon și cu digestia sau fermentarea alimentelor nedigerate.

Se găsește în: majoritatea fasolei și unele nuci (caju, fistic).