Parlamentul European a decis: căsătoriile gay sunt permise în UE. Cum au votat politicienii români și ce va face România. Reacția BOR

Parlamentul European a decis: căsătoriile gay sunt permise în UE. Cum au votat politicienii români și ce va face România. Reacția BOR Parlamentul European Sursa Foto: Arhiva EVZ

Majoritatea europarlamentarilor români s-au opus unei rezoluții a Parlamentului European care susține că familiile LGBTIQ și cuplurile de același sex trebuie să se bucure de aceleași libertăți în toate statele membre ale Uniunii Europene.

Rezoluția adoptată de Parlamentul European, cu privire la drepturile cuplurilor și familiilor LGBTIQ a fost votată cu 387 voturi „pentru”, 161 „împotrivă” şi 123 abţineri.

Măsura a fost votată de un număr de șase europarlamentari USR PLUS, din grupul RENEW Europe. Ceilalți români din Parlamentul European au votat împotrivă, s-au abținut ori au lipsit de la vot.

Potrivit rezoluţiei, căsătoriile sau parteneriatele înregistrate constituite într-un stat membru ar trebui să fie recunoscute în toate statele membre în mod uniform. Soții şi partenerii de acelaşi sex ar trebui trataţi în acelaşi mod ca şi cei de sex opus.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce propune rezoluția votată în Parlamentul European

Rezoluția propune tuturor statelor Uniunii Europene să accepte ca părinți legali pe adulții menționați în certificatul de naștere al unui copil. Astfel, obiectivul este ca o parte dintre copii să nu devină apatrizi atunci când familiile lor se mută într-un alt stat membru, din cauza reglementărilor diferite.

Eurodeputații susțin că familiile ar trebui să beneficieze de același tratament în întreaga UE.

În același context, eurodeputații au luat act de discriminarea cu care se confruntă comunitățile LGBTIQ din Polonia și Ungaria. Parlamentul European solicită adoptarea unor măsuri suplimentare, la nivelul UE (proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, măsuri judiciare și instrumente bugetare) împotriva acestor țări.

Comisia este îndemnată să adopte măsuri împotriva României

În rezoluţie, Comisia Europeană este îndemnată să ia măsuri și împotriva României, în cazul în care guvernul nu actualizează legislaţia naţională pentru a reflecta hotărârea Curții Europene de Justiție în cazul „Coman & Hamilton”.

Hotărârea Curții Europene de Justiție „Coman & Hamilton” a constatat că dispozițiile referitoare la „soț/soție” din Directiva privind libera circulație se aplică și cuplurilor de același sex.

Cum au votat europarlamentarii români

Împărțit pe grupuri parlamentare, Renew Europe, condus de Dacian Cioloș, a votat aproape în întregime pentru această rezoluție. Doar trei europarlamentari s-au abținut. Grupul Social-Democraților au votat în majoritate pentru rezoluție. Singurele vorturi împotrivă – în număr de opt – venind din partea PSD. În schimb, voturile europarlamentarilor PNL au fost majoritar împotriva rezoluției, înregistrându-se doar trei abțineri.

În favoarea rezoluției adoptate de Parlamentul European au votat următorii eurodeputați români: Dacian Cioloș, Alin Mituța, Dragoș Pîslaru, Nicolae Stefănuță, Ramona Strugariu, Dragoș Tudorache (USR-PLUS).

Împotriva acestei rezoluții au votat în special membrii grupului PPE, din care fac parte următorii europarlamentari români: Traian Băsescu, Eugen Tomac (PMP), Vasile Blaga, Daniel Buda, Cristian Silviu Bușoi, Gheorghe Falcă, Mircea Hava, Marian-Jean Marinescu (PNL) și Loránt VINCZE (UDMR).

Europarlamentarii PSD, din grupul social-democraților europeni s-au opus, de asemenea, rezoluției: Carmen Avram, Dragoș Benea, Tudor Ciuhodaru, Mariana Grapini, Dan Nica, Claudiu Manda, Rovana Plumb, Mihai Tudose (PSD). De asemenea, împotrivă a votat și Cristian Terheș (PNȚCD)

S-au abținut șase parlamentari români, respectiv Dan Ștefan Motreanu, Siegfried Mureșan, Gheorghe Vlad Nistor (PNL), Iuliu Winkler (UDMR), Vlad-Marius Botoș și Vlad Gheorghe (USR-PLUS).

La votul pentru moțiunea privind drepturile persoanelor LGBTIQ în UE au lipsit Rareș Bogdan (PNL) și Corina Crețu (PSD).

Reacția BOR

După ce Parlamentul European a cerut României recunoașterea căsătoriilor gay, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a declarat, după ce că "poziția Bisericilor creștine, dar și a celorlalte culte religioase din România față de căsătorie, dar și față de parteneriatul civil, este una limpede și consacrată".

”În sfera dreptului familiei, respectiv a căsătoriei, statele membre ale UE au și este firesc să aibă absolut totală independență de legiferare. Așadar nu cred că se poate (im)pune problema recunoașterii unor așa-zise căsătorii homosexuale în întreaga UE. Parteneriatul este diferit de căsătorie, fiind un surogat al acesteia. Poziția Bisericilor creștine, dar și a celorlalte culte religioase din România față de căsătorie (instituție civilă rezervată n a t u r a l de-a lungul istoriei exclusiv uniunii dintre un bărbat și o femeie), dar și față de parteneriatul civil, este una limpede și consacrată”, a transmis Vasile Bănescu.