Papanașii românești, în topul celor mai bune deserturi din lume. Rețetele care i-au făcut celebri
- Antonia Hendrik
- 14 ianuarie 2025, 09:18
Papanașii românești ocupă locul 64 în clasamentul celor mai delicioase deserturi din lume, fiind apreciați cu 4,3 stele din 5. De asemenea, și plăcintele moldovenești se regăsesc în acest top, clasându-se pe locul 98, cu o evaluare de 4,2 stele din 5.
Papanașii românești au cucerit lumea
Papanașii sunt un desert tradițional, având forma unei gogoașe cu o mică bilă deasupra. Aceștia pot fi prăjiți sau fierți și sunt preparați dintr-un aluat ce conține brânză de vaci sau urdă, ouă și făină.
Papanașii prăjiți se servesc cu smântână, gem de fructe sau simplu cu zahăr pudră, în timp ce cei fierți sunt mai mici și sunt acoperiți cu pesmet și zahăr. Acești papanași românești pot fi găsiți în majoritatea restaurantelor tradiționale din România și pot fi, de asemenea, preparați acasă, conform informațiilor de pe portalul TasteAtlas.
Rețeta de papanași prăjiți
Cu siguranță, papanașii sunt desertul favorit al românilor. Gustoși și simplu de preparat, aceștia constituie alegerea ideală pentru o masă perfectă alături de familie și prieteni. Pentru acestă rețetă aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- 500 g brânză dulce,
- două ouă,
- 100 g zahăr,
- un vârf de linguriță de sare,
- un sfert de linguriță bicarbonat de sodiu
- 200 grame de faină.
- dulceață sau gem, după preferința fiecăruia.
Papanașii românești au cucerit lumea. Sursa foto: Arhiva EVZ
Cum se prepară papanașii românești: Se combină brânza cu ouăle, bicarbonatul, sarea și zahărul, după care se adaugă treptat făina. Se frământă aluatul până când devine omogen. Apoi, se împarte compoziția în porții egale, în funcție de dimensiunea dorită a papanasilor. Se formează bile pe care le găuriți în centru, iar deasupra se așază biluțe mai mici.
Papanașii se prăjesc la foc mic timp de aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte. Se pot servi cu dulceață de diverse tipuri, în funcție de preferințe, și cu smântână.
Papanașii românești fierți
Papanașii românești fierți, preparați cu puțină brânză proaspătă de vaci, lămâie, vanilie și griș, constituie un desert delicios și simplu de realizat. Pentru acestă rețetă aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- 600 g brânză de vaci proaspătă,
- 200 g griș,
- 2 ouă,
- coaja unei lămâi,
- baton de vanilie, pastă de vanilie sau zahăr vanilat,
- 2 linguri de magiun de prune.
Papanașii românești fierți. Sursa foto: Pixabay
Modul de preparate
Pentru a prepara amestecul în care vom tăvăli papanașii, avem nevoie de: 150 g pesmet, 50 g unt și 30 g zahăr, împreună cu 1/2 linguriță de scorțișoară. Papanașii se fierb în 1,5 litri de apă.
Am început se lasă brânza proaspătă de vaci să se scurgă. Se pune un vârf de sare peste ouă și se bat foarte bine. Peste ouăle omogenizate, se adăugat coaja de lămâie și vanilia, apoi brânza de vaci și grișul.
Se amestecă și se împarte compoziția în două părți. O parte a rămas simplă, iar în cealaltă se adăugă magiunul de prune, pe care îl încorporați în aluat. Se pune în tigaie untul apoi pesmetul, zahărul și praful de scorțișoară și se amestecă continuu până s-a rumenit complet.
Folosind o linguriță, se compoziția de papanași din bol și se modelează biluțele de aluat, se pun la fiert până când papanașii au ieșit la suprafață. După ce papanașii s-au fiert, se scot din apă cu o sită și se lasă la scurs. Apoi, se pun în tigaia cu pesmet rumenit, unde îi tăvălim bine, apoi sunt aproape gata de mâncat.