Papanașii, desertul preferat al românilor. E cel mai des comandat la restaurant

Papanașii, desertul preferat al românilor. E cel mai des comandat la restaurantPapanași. Sursa foto: Arhiva EVZ

Când vorbim de desert, papanașii ocupă un loc special în inimile românilor atunci când decid să comande la restaurant. Acest desert tradițional românesc se situează în topul preferințelor.

În 2023, industria de servicii alimentare din România a înregistrat o creștere impresionantă de 16%, atingând un total de 6,31 miliarde de euro.

Conform cercetării realizate de Hospitality Culture Research, în colaborare cu Tazz, valoarea medie a comenzii în sectorul HoReCa este de 56,8 lei.

Papanașii, în topul preferințelor românilor când vine vorba de desert

Conform studiului, peste 40% dintre românii care aleg să consume desert la restaurant optează pentru papanași.

În sectorul HoReCa, frecvența achizițiilor rămâne stabilă la 3,3 ocazii pe lună, similar cu anul precedent. Cele mai populare alegeri includ supa de pui pentru primul fel (31%), carne cu garnitură pentru felul principal (41%) și papanașii pentru desert (42%).

Papanasi

Sursa foto: Arhiva EVZ

„În 2023 am putut observa o ușoară creștere a industriei serviciilor alimentare. Însă, românii nu au început să iasă mai des la restaurant și nu comandă de mai multe ori mâncare de la raioanele gastro ale supermarketurilor sau de la fast-food, astfel încât creșterea pieței se datorează, în primul rând, inflației.

Atunci când vine vorba de alegerea unui nou restaurant, principalul mediu de informare este reprezentat de prieteni și de recomandările acestora.

Remarcăm, așadar, importanța majoră a experienței pe care românii o au în locațiile HoReCa, nu doar în ceea ce privește fidelizarea acestora, dar și din privința atragerii de noi clienți”, afirmă Florin Maxim, fondator Hospitality Culture Institute.

Opt din zece români își comandă mâncare acasă

Atunci când vorbim de serviciile de livrare acasă, opt din zece participanți la studiu au afirmat că le utilizează pentru a comanda mâncare gătită, cu o frecvență medie de 4,4 ori pe lună.

De asemenea, piața de livrare de mâncare deține o cotă de 25%, situându-se pe locul doi după consumul în restaurante (26%).

Livrator de mâncare

Livrator de mâncare. Sursa foto: Dreamstime.com

Raportul Hospitality Culture Research, ajuns la cea de-a șaptea ediție, adună date semnificative prin metode cantitative, examinând industria de servicii alimentare, comportamentul de consum al românilor și tendințele din sectoarele de servire la masă, livrare și comerț cu amănuntul (sectoarele gastronomice).

Ne puteți urmări și pe Google News