Evenimentul Zilei > International > Panama Papers. Mandat de arestare pentru fondatorii cabinetului Mossack Fonseca
Panama Papers. Mandat de arestare pentru fondatorii cabinetului Mossack Fonseca

Panama Papers. Mandat de arestare pentru fondatorii cabinetului Mossack Fonseca

Scandalul Panama Papers a provocat un loc mondial , după scurgerea a 11,5 milioane de arhive digitale din acest cabinet, conținând documente sensibile.

Autoritățile judiciare germane au emis un mandat internațional de arestare pe numele celor doi fondatori ai firmei de avocatură panameze Mossack Fonseca, în centrul scandalului de evaziune fiscală Panama Papers dezvăluit în 2016 de un consorțiu internațional de jurnaliști de investigații, relatează cotidianul german Sueddeutsche Zeitung (SZ).

Cei doi avocați, Jürgen Mossack și Ramon Fonseca, suspectați de contribuție masivă în evaziune fiscală și asociere infracțională, sunt acum susceptibili de a fi arestați dacă încearcă să intre pe teritoriul Uniunii Europene, a relatat luni SZ care a colaborat pentru acest articol cu ​​grupurile audiovizuale regionale NDR și WDR.

Cei doi avocați, posesori de pașapoarte panameze, se află în prezent în această țară care nu își extrădează cetățenii, notează SZ.

„Mafia internațională de stânga”

Anchetatorii, însă, speră că Mossack, care are familie în Germania, se va preda singur pentru a negocia o pedeapsă redusă  și a scăpa de urmărirea penală paralelă în  Statele Unite.

Pe Twitter, Fonseca a blamat „mafia de stânga internațională” pentru acuzațiile care i se aduc și s-a întrebat dacă „Germania are dreptul să vorbească despre justiție atunci când instanțele de la Nürnberg au condamnat și executat doar 14 naziști” în ciuda milioanelor de morți în cel de-al al doilea Război Mondial.

Scandalul Panama Papers a izbucnit pe 3 aprilie 2016 odată cu scurgerea a 11,5 milioane de arhive digitale din cabinetul Mossack Fonseca, documente sensibile analizate de consorțiul de investigații ICIJ care au provocat o undă de șoc globală, conducând în special la demisia prim-ministrului islandez, Sigmundur David Gunnlaugsson.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.


Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: