PANAMA PAPERS. Dezvăluiri: Averea de două miliarde de dolari a lui VLADIMIR PUTIN

PANAMA PAPERS. Dezvăluiri: Averea de două miliarde de dolari a lui VLADIMIR PUTIN

O rețea de afaceri secrete off-shore și împrumuturi uriașe de două miliarde de dolari conduce la președintele rus Vladimir Putin, scrie The Guardian, făcând referire la dezvăluirile de senzație făcute sub numele de Panama Papers. O dezvăluire fără precedent a unor documente secrete arată că banii aceștia au făcut ca cercul apropiaților lui Vladimir Putin să fie incredibil de bogat.

 

 

Deși numele lui Putin nu apare în niciun document, în nicio înregistrare, datele arată același model - prietenii săi au câștigat milioane din afaceri care nu aveau cum să fie securizați fără acceptul său. Documentele sugerează, scrie presa internațională, că familia lui Putin a beneficiat de acești bani, iar această avere imensă este, de fapt, a sa, nu a prietenilor.

Este vorba despre milioane de docuemnte din baza de date a uneia dintre cele mai mari firme de avocatură din lume, care se ocupă cu crearea companiilor off-shore. Acestea arată cum cei bogați și puternici sunt capabili să exploateze regimurile de taxare offshore din paradisurile fiscale, pentru a nu plăti taxe și impozite.

Această anchetă începe în Panama, ajunge în Rusia, Elveția, Cipru și include o stațiune privată de schi, unde fiica cea mică a lui Putin, Katerina, s-a căsătorit în 2013.

The Panama Papers aduce o lumină aparet asupra lui Sergei Roldugin, prietenul cel mai bun al lui Putin, cel care i-a făcut cunoștință cu femeia ce i-a devenit ulterior soție, Liudmila, și nașul fiicei celei mari a lui Putin, Maria.

Muzician de profesie, el ar fi acumulat, aparent, o avere uriașă, fiind pus sub control într-o serie de active în valoare de cel puțin 100 de milioane de dolari, poate mai mult. Roldugin pare să fi fost ales pentru acest rol tocmai datorită profilului său discret. El a negat în documente oficiale transmise băncilor din Elveția și Luxemburg că ar fi apropiat al vreunui persoanj public din Rusia. Și a mai spus că nu este om de afaceri.

Documentele relevă că prietenul lui Putin are 12,5% din acțiunile la cea mai mare agenție de publicitate rusească, Video International, care are venituri anuale de peste 800 de milioane de lire sterline. Până acum, bunurile deținute de el erau un secret bine păzit. Lui Roldugin i s-a oferit în secret posibilitatea să devină acționar minoritar al fabricii de camioane Kamaz, care face autovehicule pentru armată și are 15% dintr-o firmă înființată în Cipru, numită Raytar.

De asemenea, el deține 3,2% din Banca Rossiya. Banca privată din Sankt Petersburg a fost descrisă ca fiind „banca de cumetrie” a lui Putin.

SUA au impus sanțiuni Rusiei, după invazia din 2014 asupra Ucrainei.

Toate aceste bunuri sunt doar o parte dintr-o serie de scheme financiare dezvăluite de documente, în jurul Băncii Rossiya. Președintele băncii este Iuri Kovalciuk, „bancherul personal” al unor oficiali guvernamentali ruși, printre care se numără și Putin.

Panama Papers au mai deazvăluit că Kovalciuk și banca sa au transferat cel puțin un miliard de dolari către o companie specială, offshore, numită  Sandalwood Continental.