Orez cu prune afumate. Rețeta din străbuni, dezvăluită de unul dintre cei mai bătrâni români

Orez cu prune afumate. Rețeta din străbuni, dezvăluită de unul dintre cei mai bătrâni români Sursa foto: Belizar | Dreamstime.com

Ținutul Buzăului este cel mai nou geoparc UNESCO din România, însă el ascunde multe secrete străvechi. Regiunea este promovată și prin intermediul gastronomiei, bătrânii din aceste locuri dezvăluind rețete tradiționale. Una dintre ele este orezul cu prune afumate.

Ținutul Buzăului este cunoscut datorită Vulcanilor Noroioși, însă și pentru gastronomia din regiune, promocată cu ajutorul unui reviste online de 17 pagini. În aceasta sunt prezentate secretele produselor tradiționale, însă și povești legate de acestea.

Unul dintre cele mai populare în zonă este orezul cu prune afumate, rețetă dezvăluită de unul dintre cei mai bătrâni români. „Oricât de gustoși ar fi cârnații de Pleșcoi, bucătăria buzoiană înseamnă mult mai mult decât atât. Grație unor inimoși localnici care o reînvie, putem savura la un pahar de vorbă bună gastronomia locală tradițională, bio și gourmet”, se arată în scurta prezentare a publicației care poate fi descărcată de pe pagina de internet a geoparcului UNESCO din județul Buzău.

Revista „Ținutul, bucată cu bucată” este cea care promovează gastronomia din această regiune. Simboluri culinare sunt cârnații de Pleșcoi, covrigii de Buzău și țuica de prună, care are peste 30 de grade tărie. Toate materialele sunt însoțite de povești fascinante și de poze.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cel mai recent număr se vorbește despre o aromată dulceață de trandafiri, care se produce în comuna Pârscov. Această rețetă a apărut grație gospodinei Elizabeta Danciu și a fiicei sale, Mariana. O altă rețetă veche de sute de ani este orezul cu prune afumate. Secretul ei este dezvăluit de veteranul Gică Baciu, din comuna Mânzălești, care are 101 ani. El deține o livadă din care se produce țuica aromată de Mânzălești, însă folosește prunele și în alte scopuri.

„Spală de fum un castron cu prune lojnite (afumate), pune-le într-o cratiţă şi adaugă trei litri de apă. Când fierbe apa, adaugă o cană cu orez, două - trei linguri de zahăr și lasă-le la fiert până când orezul e gata”, este sfatul domnului Gică Baciu, pentru o masă delicioasă.

Ținutul Buzăului, parte a UNESCO

Regiunea a primit titulatura de geoparc UNESCO în aprilie 2022, alături de alte opt regiuni din Brazilia, Finlanda, Germania, Grecia, Luxemburg și Suedia. Este pentru a doua oră când o regiune din România primește un astfel de statut. Țara Hațegului a fost prima, obținând titulatura în 2005.

Ținutul Buzăului se află în zona de curbură a Carpaților și are o suprafață de peste 1.000 de kilometri pătrați, alcătuită din 18 comune. Are o istorie geologică de peste 40 de milioane de ani și, o bună perioadă de timp, s-a aflat pe fundul unei mări. Cu timpul, întinderea de apă a secat iar mișcările tectonice au transformat mediul maritim într-unul terestru.

În regiune se găsesc unele dintre cele mai adânci peșteri de sare din lume, în vreme ce urmele trecutului au fost bine conservate de cea mai mare acumulare de chihlimbar de pe teritoriul țării, potrivit adevărul.ro.