Evenimentul Zilei > Actualitate > Opt transplanturi hepatice în opt zile. Trei donatori de organe în weekend!
Opt transplanturi hepatice în opt zile. Trei donatori de organe în weekend!

Opt transplanturi hepatice în opt zile. Trei donatori de organe în weekend!

Sistemul național de transplant se află pe un drum ascendent și pare să-și revină la ceea ce a fost în anii 2013-2014. Vineri, în cursul zilei de sâmbătă și sâmbătă noaptea au fost înregistrați trei donatori de organe: la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare și la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea. Alți cinci donatori au fost înregistrați în cursul săptămânii trecute: Oradea (2) Floreasca, Iași, Sfântu Gheorghe și Baia Mare.
„Populația României a fost întodeauna favorabilă donării de organe. Sigur că unele din relatările negative mediatice au avut, poate, un anumit impact asupra acestei rate de consimțământ, dar nu major. Eu tind să cred că această rată a rămas foarte ridicată, comparativ cu media europeană. Donarea de organe este un act de supremă generozitate care trebuie încurajat și nu vom fi niciodată suficient de recunoscători familiilor care acceptă donarea”, spune Profesorul Irinel Popescu, a cărui echipă de la Fundeni, formată din Dr. Doina Hrehoreț și Dr. Vlad Brașoveanu, a realizat numai puțin de opt transplanturi hepatice în ultimele zile.
 
 
La rândul său, directorul Agenției Naționale de Transplant (ANT), chirurgul Radu Zamfir, a promis încă de la preluarea funcției, pe 5 martie, că va realiza o strategie pentru creșterea numărului de donatori de organe: „Voi începe o campanie privind donarea de organe. Oamenii trebuie să înţeleagă că în urma morţii cerebrale, care este echivalentul morţii ca atare, familia acelui pacient poate trecând peste trauma efectivă a celui apropiat, poate face un gest umanitar profund de donare. Prin acesta, salvează mai multe vieţi, prin acesta, o parte din persoana pierdută trăieşte mai departe. Dacă va fi nevoie, voi fi acolo şi voi fi în contact cu familiile pacienţilor în moarte cerebrală pentru a le face lucrurile mai clare”.
 
 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.