Evenimentul ZileiSocialOMS ia în calcul folosirea unor „paşapoarte de vaccinare”

OMS ia în calcul folosirea unor „paşapoarte de vaccinare”

OMS ia în calcul folosirea unor „paşapoarte de vaccinare”
OMS studiază posibilitatea folosirii unor „paşapoarte de vaccinare” anti-COVID-19, susține expertul departamentului de imunologie de la biroul european al instituţiei, Oleg Benesh.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va dezbate în scurt timp posibilitatea folosirii de certificate sau „paşapoarte de vaccinare” în călătoriile internaţionale. Anunțul a fost făcut de către expertul departamentului de imunologie de la biroul european al instituţiei, Oleg Benesh, relatează EFE.

Într-o conferinţă de presă online pentru presa rusă, sepcialistul a declarat că această temă „se află pe agenda Comitetului Internaţional pentru reglementări medicale şi sanitare”. Oleg Benesh a spus că speră ca acest subiect să fie dezbătut în curând.

„Odată cu apariţia vaccinurilor eficiente şi sigure împotriva coronavirusului, OMS studiază temele legate de vaccinarea călătorilor internaţionali. Am dori să amintim că folosirea unui certificat internaţional este o chestiune reglementată prin normele medicale şi sanitare”, a menţionat el.

Expertul a afirmat că organismul internaţional analizează aspectele ştiinţifice, juridice şi etice ale acestei iniţiative.

OMS ia în calcul posibilitatea folosirii unor „paşapoarte de vaccinare” : va încuraja discriminarea între cetăţeni?

Benesh a declarat că în prezent OMS acţionează pe trei direcţii principale: recomandarea de vaccinare pentru persoanele care intenţionează să călătorească, aprobarea de către ţări a unor restricţii sau cerinţe de vaccinare pentru persoanele care călătoresc şi schimbul de informaţii între ţări cu privire la procesul de vaccinare.

CITEȘTE ȘI A ajuns UE la vaccinul lui Putin? Brusc, Sputnik V e bun pentru europeni

Rusia a fost una dintre ţările care au propus crearea de paşapoarte de vaccinare sau imunitate, iar Israelul va emite „paşapoarte verzi” persoanelor care s-au vaccinat, pentru a le înlesni circulaţia, scrie EFE.

În decembrie 2020, şefa Consiliului Federaţiei Ruse (camera superioară a parlamentului rus), Valentina Matvienko, a criticat dur această practică, pe care a calificat-o drept „antiutopie” care va încuraja discriminarea între cetăţeni. Totuşi, preşedintele rus Vladimir Putin nu doar că a sprijinit emiterea de paşapoarte de vaccinare, ba chiar a cerut guvernului rus, la 4 ianuarie, să studieze posibilitatea prin care acest document poate căpăta valabilitate internaţională, scrie Agepres.


Accesează: