Evenimentul ZileiSocialA ajuns UE la vaccinul lui Putin? Brusc, Sputnik V e bun pentru europeni

A ajuns UE la vaccinul lui Putin? Brusc, Sputnik V e bun pentru europeni

A ajuns UE la vaccinul lui Putin? Brusc, Sputnik V e bun pentru europeni
De teamă că se vor confrunta cu lipsa dozelor de vaccin necesare, liderii europeni iau în considerare o colaborare cu Rusia.

A ajuns UE la vaccinul lui Putin? Consecvența nu pare a fi o calitate a liderilor europeni. Deși multe guverne occidentale au considerat vaccinul rusesc îndoielnic, lucrurile s-au schimbat. Sputnik V nu mai e considerat o cacealma.  Dimpotrivă, este în curs acordarea autorizației pentru utilizarea sa.  Cel puțin asta a declarat în  ziarul Kommersant de Kirill Dmitriev. șeful fondului care finanțează dezvoltarea vaccinului.

A ajuns UE la vaccinul lui Putin?

Cererea de autorizare pentru utilizarea de urgență a Sputnik V a fost depusă pe 22 decembrie. Procesul de înregistrare a serului la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a început, însă, de la sfârșitul lunii octombrie.


SUA are tehnologie extraterestră? Au fotografiat „fantoma” unui bombardier


Până în prezent, EMA a înregistrat doar două vaccinuri: unul produs în comun de Pfizer-BioNTech și celălalt produs de Moderna.

Cum a ajuns UE la vaccinul lui Putin

De ce s-a răzgândit Bruxelles cu privire la vaccinul rusesc? Simplu: Are mare nevoie de vaccinuri, și nimeni nu vrea să-și assume riscul de a rămâne fără dozele necesare. Mai ales că AstraZeneca întârzie. Trebuia să livreze 16,1 milioane de doze în Italia în trimestrul următor și 24,2 în al doilea.


Au găsit „comoara lui Churchill”. Se schimbă istoria!


De aici și noua mișcare a Comisiei Europene. Liderii europeni  consideră oportun să ia în considerare și alte contracte. Sputnik V – distribuit deja în Rusia și înregistrat în Serbia, Algeria, Argentina, Bolivia, Belarus și Palestina – ar putea obține curând undă verde și de la Bruxelles.

„În unele țări occidentale a existat inițial o părtinire împotriva vaccinului nostru, cauzată de concurența neloială. Dar chiar și aceste țări înțeleg acum beneficiile Sputnik V. Vorbim despre o eficiență care este de peste 90 la sută. Dar mai sunt și alte avantaje. Absența reacțiilor alergice severe și ușurința depozitării”, a declarat CEO Dmitriev.

“În prezent, vaccinul Sputnik V este produs în Coreea și India; producția în Brazilia va începe pe 15 ianuarie. Producția în China este planificată. În afară de Federația Rusă, doar opt țări vor produce vaccinul rus”, a adăugat Dmitriev.

E sigur vaccinul lui Putin?

Mai mulți savanți au reproșat lipsa de transparență a studiilor clinice legate de Sputnik. O scrisoare deschisă semnată de 38 de experți enumera toate problemele. Experții au criticat datele inconsistente prezentate de ruși, dar și modelele de studiu repetitive.

Unele state UE n-au luat, însă, în considerare aceste probleme. Ungaria a contactat direct Rusia și China pentru a cumpăra vaccinurile. Liderii europeni afițează deocamdată o poziție de expectativă: „Comisia Europeană recomandă cu tărie să se bazeze numai pe medicamente autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente. Dacă statele întâmpină orice fel de problemă, vor trebui să își asume responsabilitățile”, scrie ziarul italian Il Giornale.

„Mi-a cerut să falsific datele”. Acuzații de mușamalizare la adresa OMS


Accesează: