Evenimentul Zilei > Actualitate > EXCLUSIV. Începe Marea Vaccinare. De ce nu e nimeni pregătit
EXCLUSIV. Începe Marea Vaccinare. De ce nu e nimeni pregătit

EXCLUSIV. Începe Marea Vaccinare. De ce nu e nimeni pregătit

Începe Marea Vaccinare. De ce nu e nimeni pregătit? Practic, majoritatea centrelor de vaccinare din țară nu sunt funcționale, nici ca dotări, nici ca personal.

Autoritățile au anunțat că programările pentru etapa a doua de vaccinare încep de vineri, 15 ianuarie, ora 15:00. Vaccinarea anti-coronavirus urmează să pornească, cel mai probabil, după 18 ianuarie. Se pare însă că nici atunci nu vor deveni funcționale centrele de vaccinare.

Proiectul de Ordonanță despre vaccinare, inițiat de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și trimis la primării, a provocat, pe lângă  tensiuni uriașe între autoritățile locale și centrale, un haos total în organizarea centrelor de vaccinare.

Reieșea, din acea inițiativă legislativă, că toate cheltuielile pentru centrele de vaccinare, care nu vor funcționa în instituțiile spitalicești, vor fi asigurate de primării. Fără a fi specificată sursa de finanțare. Reacțiile sunt deja publice, primarii de municipii s-au revoltat, primarii de comune au respins proiectul. „Adoptarea acestei Ordonanțe de Urgență a Guvernului, în lipsa asigurării tuturor resurselor necesare realizării activităților prevăzute în sarcina autorităților administrației publice locale”, este inacceptabilă, au spus primarii.

Acum toată lumea așteaptă o Ordonanță. Premierul Florin Cîțu spune că „cheltuielile  autoritățile locale vor fi decontate de ministerul de Finanțe”. El a atenționat că vor fi criterii clare de decontare, după ce anul trecut am avut surpriza să primim facturi umflate. Dar premierul nu vrea cheltuieli prea mari. „În Africa vaccinarea se face în corturi”, spune Cîțu.

Vaccinul există, infrastructura și personalul medical, nu

În județul Constanța sunt stabilite 18 centre de vaccinare, dar niciunul nu va putea funcționa din 15 ianuarie.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE