Evenimentul ZileiPoliticaO femeie a produs ruptura între Emil Boc și Vlad Voiculescu. Cine este autorul controversatei OUG

O femeie a produs ruptura între Emil Boc și Vlad Voiculescu. Cine este autorul controversatei OUG

O femeie a produs ruptura între Emil Boc și Vlad Voiculescu. Cine este autorul controversatei OUG
Proiectul de OUG care a iscat o dispută între Emil Boc, primarul municipiului Cluj și Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, ar fi fost elaborat de o apropiată a lui Nelu Tătaru. Este vorba de secretarul general Nicoleta Rusu, numită în funcție în mai 2020.

O femeie a produs ruptura între Emil Boc și Vlad Voiculescu. Cine este autoarea OUG.

Proiectul OUG contestat de Asociația Municipiilor din România pare să fi fost elaborat de un apropiat al ministrului Nelu Tătaru. Este vorba de actul normativ care propune organizarea centrelor de vaccinare și plata personalului medico-sanitar.

Conform Curentul, aceasta ar fi fost concepută de Nicoleta Rusu, actualul secretar general la Ministerul Sănătății. Ea a fost numită în funcție de Nelu Tătaru în luna mai a anului trecut.

Între atribuții, secretarul general le are și pe cele de transmitere spre avizare a proiectelor de acte normative initiate de minister. De asemenea, urmărește îndeplinirea procedurilor de avizare, aprobare în guvern și publicare a acestor acte normative.

Ce contestă Asociația Municipiilor

Vlad Voiculescu disputa OUG Emil Boc
Vlad Voiculescu

Controversatul proiect de OUG a stârnit, zilele acestea, protestul Asociației Municipiilor din România condusă de Emil Boc. După analiza proiectului, reprezentanții Asociației au criticat articolul 6 care transferă în sarcina primăriilor costurile pentru finanțarea centrelor de vaccinare.

Potrivit articolului incriminate, fondurile pentru funcționarea centrelor de vaccinare vor fi asigurate din bugetul autorităților locale. Acestea trebuie să suporte costurile cu organizarea, dotarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare, dar și plata personalului medico-sanitar și auxiliar.

În acest context, Asociația Municipiilor din România (AMR) a solicitat Ministerului Sănătății să asigure resursele financiare acoperirii acestor cheltuieli.

AMR arată că bugetele locale vor fi adoptate la 45 de zile de la adoptarea legii bugetului de stat pentru 2021. Transferul cheltuielile aferente procesului de vaccinare către primării, fără resursă financiară, vor duce la suspendarea altor servicii pentru cetățeni.

OUG a iscat o dispută între Emil Boc și Vlad Voiculescu

Proiectul de OUG a iscat o dispută între Emil Boc, primarul municipiului Cluj și actualul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

„Nu se respectă termenul de consultare a administrației locale. Nu cred că fiecare primar trebuie să-l sune pe premier, când ministrul a scris articolul 6 din OUG. Nu poți stabili sarcini fără să dai bani. Nici măcar într-un extemporal în clasele 1-4 nu se face așa ceva, darămite într-un OUG. Primarii sunt revoltați de abordarea ministrului pentru că ignoră principii fundamentale din UE. Trebuie să-și asume răspunderea Ministerul Sănătății. Daca OUG va rămâne așa, atunci așa va merge și vaccinarea, adică prost”, a declarat Emil Boc la Digi24.

La rândul său, Vlad Voiculescu a arătat că actul normativ este o primă versiune care va fi îmbunătățită. Ministrul a precizat că autoritățile locale nu vor fi obligate să facă ceva ce nu stă în puterea lor.

„E o primă versiune a unui act normativ care poate fi îmbunătățit. Nu vrem să forțăm autoritățile locale să facă ceva ce nu pot să facă. Mai productiv ar fi ca problema să se rezolve instituțional”, a spus Vlad Voiculescu.

 

 


Accesează: