Evenimentul ZileiPoliticaSenatul, convocat în sesiune extraordinară. Trebuie să lucreze pe OUG de la Guvern

Senatul, convocat în sesiune extraordinară. Trebuie să lucreze pe OUG de la Guvern

Senatul, convocat în sesiune extraordinară. Trebuie să lucreze pe OUG de la Guvern
Senatul a fost convocat, vineri, la o ședință extraordinară, pentru prezentarea ordonanţelor de urgenţă adoptate de Guvern în vacanţa parlamentară.

Senatul a fost informat, vineri, în sesiune extraordinară, despre ordonanţele de urgenţă adoptate de Guvern pe 6 ianuarie, în timpul vacanţei parlamentare: OUG 1/2001 vizând înfiinţarea Punctului Naţional de Acces (sisteme de transport inteligente), respectiv OUG 2/2021, care prevede prelungirea învăţământului online până pe 8 februarie. Comisiile de specialitate urmează să finalizeze, în termenele stabilite de Biroul permanent, avizele şi raportul aferente acestor acte normative.

Punctul Național de Acces va implementa sisteme de transport inteligente

OUG 1/2021 stabileşte cadrul pentru implementarea sistemelor de transport inteligente în domeniul transportului rutier şi pentru interfeţele cu alte moduri de transport. Prin această ordonanță, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii înfiinţează Punctul Naţional de Acces (PNA) ca interfaţă digitală unică prin intermediul căreia se colectează, prelucrează şi diseminează informaţii referitoare la locuri de parcare sigure, informaţii în timp real despre trafic şi siguranţă rutieră, servicii de informare în timp real cu privire la trafic şi la călătoriile multimodale.

PNA oferă, de asemenea, posibilitatea de a furniza Serviciul de informaţii la nivel transfrontalier. În expunerea sa de motive, Guvernul argumentează că măsurile propuse conduc la creşterea siguranţei rutiere şi la rezolvarea problemelor privind emisiile şi congestia din Europa.

OUG 2/2021 prevede suspendarea activităţilor care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ şi continuarea activităţii în sistem online în perioada 11 ianuarie – 8 februarie, în contextul epidemiologic actual.

Potrivit articolului 115 din Constituţie, o ordonanţă de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă sesizată, Senatul în acest caz, şi după ce aceasta este publicată în Monitorul Oficial. Exceptând cazul când se află în sesiune, Camerele sunt convocate în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, după caz, de la trimitere.

De asemenea, în cadrul sesiunii, se vor discuta și alte iniţiative legislative înregistrate la Biroul permanent al Senatului, care urmează să fie avizate decomisiile parlamentare. După şedinţa de plen, unii senatori aleși urmează să depună jurământul, într-o sesiune solemnă.

 


Accesează: