Evenimentul Zilei > Politica > Rafila contra Orban. Lockdown, temă de dispută politică. Ce ne așteaptă după 6 decembrie?
Rafila contra Orban. Lockdown, temă de dispută politică. Ce ne așteaptă după 6 decembrie?

Rafila contra Orban. Lockdown, temă de dispută politică. Ce ne așteaptă după 6 decembrie?

Profesorul Alexandru Rafila îl contrazice pe premierul Ludovic Orban în legătură cu numărul de infectări cu noul coronavirus, raportat de autorități în ultimele zile, înainte de alegerile din 6 decembrie.

Cifrele raportate de autorități cu privire la numărul infectărilor cu noul coronavirus nu reflect situația reală din țară. Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul OMS în România trage un semnal de alarmă și arată că în următoarele zile vom vedea care sunt consecințele acestor comunicări incomplete în legătură cu numărul de cazuri de COVID-19. Potrivit spuselor sale, introducerea carantinei se impune în funcție de numărul de cazuri care trebuie să reflecte realitate, iar nu ceea ce-și doresc unii.

„În funcție de situația epidemiologică putem aprecia dacă trebuie introdusă carantina. Trebuie corelată cu realitatea, nu cu ce ne imaginăm noi. Scăderea actuală nu este reală. Ce se întâmplă în spitale este evident rezulatul unei conjuncturi de moment”, a precizat Alexandru Rafila.

În opinia sa, în aceste zile se scade numărul de teste efectuate pentru ca autoritățile să poată spună că pandemia scade în intensitate, înainte de alegeri.

„Probabil că este doar o părere a mea că se scade testarea înainte de alegeri. Rezultatele le vom vedea peste 10 zile. Testările s-au redus cu 60 la sută, numărul de cazuri la fel, dar spitalele sunt supraaglomerate, mortalitatea în creștere”, a spus Alexandru Rafila într-o intervenție televizată la Digi24.

Rafila îl contrazice pe Orban

Declarațiile sale vin în contradicție cu cele ale premierului Ludovic Orban care a anunțat că în aceste zile asistăm la un trend descendent în ceea ce privește îmbolnăvirile cu COVID-19. Premierul a precizat că după alegeri nu va urma un lockdown și că poate să garanteze pentru aceasta 100%.

„Am avut perioadă de creștere destul de rapidă, apoi o perioadă de aproximativ două săptămâni de platou, iar de 8 zile avem un trend descendent. În ultimele 7 zile, în 5 zile din 7, numărul de persoane vindecate a depășit pe cel al celor infectate. Garantez 100% că nu va fi nici un lockdown, România nu își permite, cine mai susține așa ceva spune minciuni de campanie. A spus și președintele foarte clar. Nu se pune problema”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Premierul a mai spus că în cinci din ultimele șapte zile numărul persoanele vindecate este mai mare decât al celor infectate.

„E adevărat că s-a testat mai puțin pentru ca au fost zile libere și nu au funcționat toate centrele de testare, dar activitatea de testare se reia de astăzi în condiții normale, în funcție de solicitări, și vom avea date relevante. Există semne evidente de reducere”, a spus Orban, la România Tv.