Alexandru Rafila face noi declarații cu privire la vaccinul anti-Covid-19. "Cu siguranţă acest vaccin nu va fi obligatoriu"

Alexandru Rafila face noi declarații cu privire la vaccinul anti-Covid-19. "Cu siguranţă acest vaccin nu va fi obligatoriu"

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat joi, 12 noiembrie, că vaccinul anti-COVID-19 nu va fi obligatoriu. Acesta spune că discuția ”nu este actuală”, în condițiile în care încrederea în acest vaccin trebuie construită, nu impusă.

”Cu siguranţă acest vaccin nu va fi obligatoriu. Sau aceste vaccinuri, că nu discutăm doar de unul singur. Aceste vaccinuri sunt vaccinuri noi şi una este să discuţi despre vaccinul DTP, care e cunoscut de zeci de ani şi se cunoaşte foarte bine eficacitatea sa, eventualitatea unor reacţii adverse şi aşa mai departe şi altceva e să discuţi despre un produs nou, despre care lumea nu ştie nimic şi care a trecut doar prin nişte studii clinice.", susține Alexandru Rafila.

,, Nu va fi obligatoriu"

,,Deci cu siguranţă acest vaccin nu va fi obligatoriu nici pentru copii, nici pentru adulţi, nici pentru altcineva şi în mod evident încrederea în vaccin trebuie construită, nu trebuie impusă. Aşa că eu sunt convins că această discuţie legată de obligativitate, cel puţin dacă discutăm de aceste vaccinuri noi, nu este actuală”, a declarat Alexandru Rafila.

,, Încrederea în vaccin trebuie să crească"

Șeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti a precizat că, potrivit unor studii făcute, acceptabilitatea pentru acest vaccin e în jur de 50% din populaţie. ”Important este ca prin vaccinarea medicilor, a categoriilor la risc, încrederea în vaccin să crească, dar aceasta e condiţionată de o foarte bună campanie de informare a populaţiei care trebuie să fie sinceră, trebuie să fie transparentă, trebuie să fie profesionist făcută şi atunci sigur că dacă oamenii văd că aceia care au primit vaccinul nu au probleme, nu au dezvoltat reacţii adverse, devin protejaţi în faţa bolii, cu siguranţă vor avea şi ei încredere să se vaccineze”, a spus Alexandru Rafila.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, el a subliniat că până acum tot ce se cunoaşte despre aceste vaccinuri anti-COVID sunt declaraţiile companiilor farmaceutice producătoare şi trebuie aşteptată autorizarea de către Agenţia Europeană a Medicamentului pentru a avea date complete.