Piața imobiliară dă semne de revenire. Ce spun cifrele, spre final de an

Piața imobiliară dă semne de revenire. Ce spun cifrele, spre final de anBloc de locuințe. Sursa foto: Pixabay

Piața imobiliară a dat semne de dezgheț.  Numărul locuințelor tranzacționate până acum a fost mai mare decât anul trecut, în ciuda temerilor legate de o eventuală criză.

În primele zece luni ale anului au fost încheiate un număr de 136.000 de tranzacții imobiliare. Raportat la perioada similară a anului trecut, vorbim de o creștere a de aproximativ 9%.

Piața imobiliară ar da semne de revenire

Peste 136.000 de tranzacții cu apartamente au fost încheiate în primele zece luni din acest an, potrivit datelor ANCPI. Raportat la anul trecut, creșterea de pe piața imobiliară este de aproximativ 9%. Potrivit informațiilor analizate, în octombrie, numărul tranzacțiilor finalizate a fost cel mai mare din februarie februarie 2022 și până în prezent.

Pentru dezvoltatorii imobiliari, 2024 pare că a fost un an bun, conform datelor ANCPI. Numărul tranzacțiilor a fost mult mai mare, în primele zece luni, raportat la aceeași perioadă a anului trecut. Dacă în perioada ianuarie - octombrie 2023, se vindeau 125.000 de locuințe, anul acesta a fost vorba despre 136.000 de tranzacții.

Analiza relevă faptul că piața imobiliară din București se menține cea mai mare, la nivelul țării. Anul acesta s-au vândut cu 11% mai multe apartamente decât îm primele zece luni din 2023. Numărul contractelor încheiate, conform datelor ANCPI, a fost de 41.000.

Tranzacții

Proiecte imobiliare Sursa foto: EVZ

Brașovul iese din topul vânzărilor

Piața imobiliară din Brașov a cunoscut un recul, raportat la ceea ce se întâmpla anul trecut. În 2023, orașul de sub Tâmpa s-a clasat pe locul doi în topul tranzacțiilor imobiliare, cu peste 10.500 de tranzacții. În acest an, Brașovul a cedat teren în fața județelor Timiș, Iași și Cluj. În primele zece luni s-au încheiat 7.462 de tranzacții cu apartamente, în județul Brașov.  Este vorba despre o scădere cu 8% față de anul trecut.

În schimb, datele de la ANCPI arată că județul Timiș a devenit a doua mare piață imobiliară din România, după București. În acest județ au fost încheiate un număr de 8.500 de tranzacții cu 5% mai mare decât anul trecut.

Pe locurile următoare, județele Iași și Cluj completează topul. Creșterea față de anul trecut pentru Cluj este de 2%. În schimb, surpriza vine din partea județului Iași unde tranzacțiile pe piața imobiliară au crescut cu 60%.

Creșteri s-au înregistrat și în alte județe, Dolj (+25%), Ilfov (+17%), Bacău, Constanța (+13%), Mureș (11%).

Apartamente, la vânazare

Apartament Sursa foto: Pixabay

Scumpiri pe piața imobiliară

Prețul locuințelor scoase la vânzare în ultimii ani a crescut. România se confruntă cu scumpiri destul de mari pe piața imobiliară, peste media din Uniunea Europeană. Pentru locuințele noi, la nivelul municipiului București, prețurile sunt peste 1.000 de euro pe metrul pătrat. În ultimii cinci ani, Bucureștiul a înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri, de aproape 30%, la vânzările de locuințe.

În 2019, un apartament cu două camere în zona de Sud a Capitalei se vindea cu 55.000-60.000 de euro. În prezent, prețurile au urcat la peste 80.000 de euro, iar în anumite cazuri chiar și la 100.000 de euro.

Dar, cu toate că prețurile cresc, la locuințe, puterea de cumpărare a românilor a scăzut. Acest lucru face ca prețurile actuale de pe piața imobiliară să fie inaccesibile pengtru mulți. Aceștia investesc în locuințe în construcție, în ciuda riscurilor.

Cele mai scumpe cartiere din București sunt Herăstrău, Kiseleff și Aviaței. Cele mai ieftine locuințe pot fi achiziționate în zona Giurgiului, Prelungirea Ghencea și Ferentari.