Piața imobiliară, la un pas de criză. Românii nu își mai permit să cumpere locuințe noi

Piața imobiliară, la un pas de criză. Românii nu își mai permit să cumpere locuințe noi Piața imobiliară. Sursa foto: Pixabay

Piața imobiliară din România ar putea ajunge în situația din 2008. Printre factorii declanșatori ai acestui fenomen se numără creșterea prețurilor locuințelor și scăderea numărului de credite imobiliare.

Piața imobiliară ar putea ajunge într-o nouă criză

Potrivit analistului economic Radu Georgescu, piața imobiliară din România este într-o situație similară cu cea din anul 2008.  Astfel, mulți români nu își mai permit să cumpere locuințe noi, iar numărul creditelor a scăzut semnificativ.

Într-un astfel de context, criza pe piața imobiliară ar fi la un pas să izbucnească, spune analistul.

Creditele ipotecare acordate au înregistrat mari scăderi

În ultima perioadă, numărul creditelor ipotecare acordate românilor au scăzut semnificativ. Conform BNR, acestea au coborât sub pragul de 9 miliarde de lei, comparativ cu anul 2021.

Ne puteți urmări și pe Google News
apartamente, piața imobiliară

Locuințe noi. Sursa Foto: Arhiva EVZ

„Creditele ipotecare acordate au scăzut cu 9 miliarde de lei. În ultimele 12 luni creditele ipotecare acordate au scăzut cu 9 miliarde de lei comparat cu anul 2021

Cu alte cuvinte au intrat 9 miliarde de lei mai putin în piata imobiliară”, a precizat analistul.

Totodată, acesta a vorbit și despre momentul în care dobânzile de referință au atins un prag negativ.

„Anul 2021 a fost ultimul an cu anomalie economică în care dobânzile de referință au fost negative. EURIBOR a fost negativ timp de 7 ani. Aceasta anomalie cu dobânzi negative a dus la creșterea irațională a prețurilor. Cu alte cuvinte lumea a făcut licitatie, folosindu-se de creditele ipotecare cu dobânzi irațional de mici”, a mai spus specialistul.

Piața imobiliară. Ce se va întâmpla cu prețurile locuințelor

În schimb, numărul creditelor pentru nevoi personale a crescut semnificativ, trecând de 160% în ultimul an.  De altfel, în anul precedent s-au acordat cele mai multe credite din istoria țării noastre.

Acest lucru arată ca oamenii fac credite (cu dobânzi foarte mari) pentru a plăti cheltuielile lunare. În acest moment este aproape imposibil să mai cumperi o locuință”, a explicat analistul economic.