OMS are ştirea momentului! Este un vaccin despre care s-a tot discutat. Conform sursei citate, vaccinul contra Covid-19 de la Moderna a fost omologat vineri în regim de urgenţă.

În acest context, vaccinul Moderna este al cincilea care beneficiază de o astfel de validare din partea agenţiei sanitare a ONU. OMS a anunţat într-un comunicat că serul care conţine ARN mesager „se adaugă listei în creştere a vaccinurilor validate de OMS pentru utilizare de urgenţă”.

Aşa cum se ştie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a omologat vaccinul de la Pfizer-BioNTech, dar şi cele două seruri de la AstraZeneca fabricate în India şi în Coreea de Sud. Totodată, OMS a omologat şi vaccinul de la Johnson & Johnson, numit Janssen.

Săptămâna viitoare este aşteptată şi marea decizie pentru cele două vaccinuri chinezeşti, Sinopharm şi Sinovac. Ce rol are procedura de omologare a vaccinurilor împotriva Covid-19?

Datorită omologării OMS, anumite ţări – care nu au mijloace de a determina eficienţa unui medicament – vor avea acces mai rapid la terapii. De asemenea, sistemul Covax, organizat de OMS cu parteneri (Alianţa pentru vaccin (GAVI) şi Cepi (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) va putea distribui naţiunilor defavorizate vaccinuri suplimentare contra Covid-19.

OMS are ştirea momentului!

„Omologarea de către OMS în cadrul procedurii pentru situaţii de urgenţă (EUL) constituie o condiţie prealabilă de aprovizionare cu vaccinuri pentru Covax”, se mai arată în comunicatul de presă remis de OMS.

Această omologare a vaccinului de la Moderna va ajuta buna funcţionare a platformei Covax, care în prezent este privată de vaccinul de la AstraZeneca produs de Serum Institue of India (SII).

Amintim că India a blocat toate exporturile astfel încât dozele să fie utilizate pentru a-şi vaccina populaţia.

Vaccinul Moderna are caracteristici foarte asemănătoare celui produs de Pfizer-BioNTech, cu 94,1% eficienţă. Acest ser american (Moderna) este autorizat în Uniunea Europeană, în America de Nord, în Marea Britanie şi în alte ţări, precum Israel şi Singapore, conform agerpres.ro.