Evenimentul Zilei > Social > Vești bune pentru gravide. Vaccinurile Pfizer și Moderna sunt sigure. Studiu clinic
Vești bune pentru gravide. Vaccinurile Pfizer și Moderna sunt sigure. Studiu clinic

Vești bune pentru gravide. Vaccinurile Pfizer și Moderna sunt sigure. Studiu clinic

Un studiu medical realizat în Statele Unite relevă faptul că vaccinurile anti-COVID dezvoltate de Pfizer și Moderna sunt sigure pentru femeile gravide.

Vaccinurile dezvoltate de Pfizer și Moderna sunt sigure și pentru femeile gravide, arată un studiu clinic. Potrivit unui document publicat în jurnalul de medicină New England, femeile însărcinate se vor putea imuniza împotirva COVID-19.

Din primele date obținute în urma unor cercetări realizate în Statele Unite, vaccinurile dezvoltate de Pfizer si Moderna sunt sigure atât pentru gravide cât și pentru bebeluși.

Cercetările au mai arătat că, aceste vaccinuri, dezvoltate împotriva COVID-19 de cele două companii farmaceutice, le protejează și pe mamele care alăptează, dar şi pe nou-născuţi. Și unii și alții primesc anticorpii necesari pentru a fi protejați.

Potrivit cercetării, cel mai frecvent efect secundar apărut la femeile gravide care au fost vaccinate, a fost durerea la locul injectării. Alte efecte secundare, precum durerile de cap, durerile musculare, frisoanele şi febra au fost raportate mult mai rar de femeile gravide.

Studiu israelian favorabil vaccinării femeilor gravide

Un alt studiu preliminar, realizat în Israel, a scos la iveală faptul că femeile însărcinate care s-au vaccinat împotriva COVID-19 transmit protecția și copilului. Cercetările, efectuate în februarie, au detectat anticorpi la toate cele 20 de femei asupra cărora s-au realizat. Potrivit cercetării, au fost detectaţi anticorpi femeile cărora li s-au administrat ambele doze din vaccinul Pfizer/BioNTech în al treilea trimestru de sarcină şi la nou-născuţi, prin transfer placentar.

Pe de altă parte, în ciuda rezultatelor promițătoare cercetătorii spun că sunt necesare mai multe studii pe termen lung, pentru a evalua siguranţa vaccinului anti-COVID-19 în timpul sarcinii.

Ungaria a început vaccinarea la femei gravide

În Ungaria, autoritățile au început campania de vaccinare a femeilor gravide, la finalul lunii martie.

„Femeile însărcinate care doresc să se vaccineze sunt rugate să se înregistreze online şi să-şi contacteze medicul generalist, care va organiza apoi vaccinarea într-un sediu de vaccinare”, a scris Katalin Novak, ministrul familiei, într-o postare pe Facebook.

Ea a menţionat şi faptul că femeile gravide ar trebui vaccinate cu ser de la Pfizer sau Moderna. De asemenea, Katalin Novak amintea, la vremea respectivă, acele femei gravide care doresc să se vaccineze vor trebui să prezinte la momentul vaccinării fişa de îngrijire prenatală.

Măsura de vaccinare a femeilor gravide vine în contextul în care Ungaria și-a propus să vaccineze jumătate din populație pentru a putea începe relaxarea măsurilor anti-COVID.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.