Evenimentul Zilei > EVZ Special > „Vine o foamete de proporții biblice”. Avertismentul unui înalt oficial ONU
„Vine o foamete de proporții biblice”. Avertismentul unui înalt oficial ONU

„Vine o foamete de proporții biblice”. Avertismentul unui înalt oficial ONU

Cel mai crunt avertisment vine de la şeful Programului Alimentar Mondial al Organizației Națiunilor Unite (PAM). Oficialul spune că „vom avea foamete de proporții biblice în 2021”.

Șeful Programului Alimentar Mondial al Organizației Națiunilor Unite (PAM) are un mesaj teribil de transmis lumii: dacă nu primește miliarde de dolari în noi finanțări, zeci de țări s-ar putea confrunta cu foamete severă pe tot parcursul anului următor.

Suntem „în pragul unei pandemii de foame”

Șeful PAM, David Beasley, a declarat că agenția trebuie să strângă 5 miliarde de dolari doar pentru a evita foametea mondială și 10 miliarde de dolari suplimentari pentru a hrăni copiii subnutriți din întreaga lume. În caz contrar, a spus el, „vom avea foamete de proporții biblice în 2021”.  „Dacă aș putea obține acest lucru cuplat cu banii noștri normali, atunci evităm foametea din întreaga lume” și minimizăm destabilizarea, precum și migrația, a mai declarat oficialul.

Şeful PAM îşi pune speranţa în miliardarii lumii. În plus față de strângerea de bani în plus de la guverne, a spus Beasley, cealaltă „mare speranță” a sa este că cei care au câștigat miliarde în timpul pandemiei COVID-19 vor sări în ajutor. El intenționează să înceapă să promoveze acest mesaj probabil în decembrie sau ianuarie 2021.

„2021 va fi un an foarte rău”

PAM a reușit să evite criza anul trecut, a spus Beasley, datorită sprijinului financiar din partea liderilor mondiali. Dar anul viitor, acei bani nu vor fi disponibili, în parte din cauza pandemiei COVID-19. Cu toate acestea, el a subliniat că recentul premiu Nobel acordat PAM a fost o acțiune publicitară majoră care a stârnit un interes crescut pentru obiectivele Națiunilor Unite.

„Toată lumea vrea acum să se întâlnească cu câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace”, a declarat Beasley pentru AP, adăugând că întâlnirea sa tipică cu un lider mondial durează acum 45 de minute în loc de 15.

Cel puţin 36 de ţări vor avea probleme serioase

Întâlnirile nu vor fi suficiente pentru a preveni dezastrul, mai spune el. Pentru a completa fondurile limitate, Beasley a declarat pentru AP că intenționează să ceară miliardarilor din întreaga lume, dintre care mulți s-au îmbogățit semnificativ în timpul pandemiei, să participe la acest program împotriva foametei.  Fără acest sprijin, spune el, până la 36 de țări ar putea avea probleme serioase. „Suntem foarte, foarte, foarte îngrijorați”, a spus Beasley concluzionând: „2021 va fi un an foarte rău”.