O gripă aviară devastatoare face ravagii în lume. Cât de îngrijorătoare poate deveni situația pentru oameni

O gripă aviară devastatoare face ravagii în lume. Cât de îngrijorătoare poate deveni situația pentru oameni Sursa: EVZ

Cel mai grav focar de gripă aviară din istorie face ravagii în întreaga lume, făcând necesar ca milioane de păsări să fie sacrificate. Virusul are un impact absolut devastator asupra păsărilor, datorită transmisibilității sale ridicate, şi se pune tot mai des întrebarea cât de îngrijorătoare poate deveni situația pentru oameni.

Boala este unul dintre factorii care contribuie la scumpirea atât a cărnii de pasăre, cât și a ouălor, totul pe fondul scumpirilor deja cauzate de pandemie și războiul din Ucraina. Deja focarul a perturbat lanțurile de aprovizionare cu alimente și a dus la sacrificarea forțată a milioane de păsări. Iar una dintre marile preocupări pentru oameni este dacă acest focar ar putea să fie punctul unei viitoare pandemii.

În acest moment, situația este fără precedent

Cercetătorii spun că situația este fără precedent, deoarece este vorba despre cel mai grav focar de gripă aviară din Marea Britanie, din cauza numărului de infecții care au apărut la păsările de curte, dar și la cele sălbatice.

Totodată, experții adaugă că virusul și-a schimbat comportamentul în moduri nemaiîntâlnite până acum.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tulpina curentă aflată în circulație este cunoscută ca H5N1. „Există un risc pentru sănătatea umană, dar în momentul de față este scăzut”, a spus Paul Digard, virusolog la Universitatea din Edinburgh.

Există riscuri pentru sănătatea oamenilor?

Cercetătorul a amintit despre focarul din 1997, în timpul căruia 18 persoane s-au infectat cu gripa aviară și șase au murit.

„A fost o infecție rară la oameni, dar când s-a întâmplat, a avut o mortalitate de aproximativ 50%”, a spus Paul Digard. Cel puțin până în 2010, situația a rămas aceeași, a afirmat expertul, care a menționat că au fost rare cazurile de infecții umane, dar cei care l-au contractat au făcut forme severe.

„De atunci, virusul s-a schimbat. Provoacă mult mai puține infecții umane și, atunci când îi infectează pe oameni, se pare că provoacă boli mai ușoare în majoritatea cazurilor. Riscul pentru sănătatea umană este mai mic decât a fost în trecut și nu este nevoie să intrați în panică”, a declarat virusologul.

Sunt șanse ca virusul să se schimbe în viitor?

„Nu poți spune că nu se va adapta niciodată, nu se va schimba niciodată într-un mod care să provoace următoarea pandemie, dar cred că este un risc foarte scăzut în acest moment. Virusul nu a dat niciodată semne că și-a dezvoltat transmisibilitatea de la o persoană la alta, care să ducă la un focar major în rândul oamenilor", a spus Digard. Dar există riscul ca virusul să se schimbe în viitor”, a susținut el.

La fel ca COVID, (virusul gripei aviare) se schimbă permanent, nu rămâne niciodată la fel. Nu poți spune că nu se va adapta niciodată, că nu se va schimba niciodată într-un mod care să provoace următoarea pandemie, dar cred că este un risc foarte scăzut în acest moment. Cred că este un risc scăzut să avem o altă pandemie de gripă. Nu va fi această tulpină. Va fi altceva care ne va surprinde”, a concluzionat Paul Digard, potrivit euronews.com.