Autoritatea Sanitară Veterinară, anunţ de ultimă oră. Focar de gripă aviară la o fermă de gâște la graniţa cu România

Autoritatea Sanitară Veterinară, anunţ de ultimă oră. Focar de gripă aviară la o fermă de gâște la graniţa cu România sursa foto: arhiva evz

Autoritatea Sanitară Veterinară din Ungaria a anunţat că a descoperit un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N1 în apropiere de graniţa cu România.

Un focar de gripă aviară a fost identificat la o fermă de gâşte din judeţul Bekes din sud-estul Ungariei, la frontiera cu România, a anunţat miercuri Autoritatea Sanitară Veterinară din Ungaria (NEBIH), transmite MTI.

Autoritatea a precizat că a instituit o zonă de protecţie de trei kilometri în jurul fermei precum şi o zonă de monitorizare pe o rază de 10 kilometri din jurul fermei unde a fost identificat virusul.

Autoritatea Sanitară Veterinară din Ungaria (NEBIH) a anunţat că toate cele 3.080 de gâşte de la ferma respectivă au fost sacrificate pentru a împiedica răspândirea virusului în zonă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pericol la graniţa cu România

La începutul acestei luni, Autoritatea Sanitară Veterinară din Ungaria a descoperit focare de gripă aviară H5N1 la două ferme din judeţul Bacs-Kiskun, din sudul Ungariei.

Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte şi la păsările de apă sălbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI) în funcţie de caracteristica moleculară a virusului şi de capacitatea acestuia de a provoca boli şi mortalitate la pui.

În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa.

S-a delimitat o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri

Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.

În județul Békés, epidemiologii au desemnat o zonă de protecție de trei kilometri în jurul fermelor afectate, de asemenea, au delimitat o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri, în urma anunţui Laboratorului Oficiului Național pentru Siguranța Lanțului Alimentar (Nébih) care a confirmat prezența unui virus gripal aviar înalt patogen în două ferme din județul Békés, potrivit Agerpres.