Evenimentul Zilei > Social > S-a înregistrat primul caz la nivel mondial de gripă aviară la om. OMS, în alertă
S-a înregistrat primul caz la nivel mondial de gripă aviară la om. OMS, în alertă

S-a înregistrat primul caz la nivel mondial de gripă aviară la om. OMS, în alertă

S-a înregistrat primul caz la nivel mondial de gripă aviară la om. Rusia a înregistrat primele cazuri de îmbolnăvire cu o tulpină a gripei aviare ce a trecut de la păsări la oameni .
S-a înregistrat primul caz la nivel mondial de gripă aviară la om. Şefa agenţiei sanitare ruse a declarat că Rusia a raportat la OMS.

„Rusia a raportat acest lucru către OMS încă de acum câteva zile, imediat după ce am devenit absolut siguri de rezultatele noastre”.

Deocamdată nu s-a înregistrat niciun caz de transmitere de la om la om, a mai precizat ea.

S-a înregistrat primul caz la nivel mondial de gripă aviară la om! OMS a fost alertat

În ultimele luni au fost raportate focare ale tulpinii H5N8 în Rusia , Europa, China, Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Dar numai la păsările de curte. Se știe că alte tulpini – H5N1, H7N9 și H9N2 – s-au răspândit deja la oameni .

Şapte angajaţi ai unei fabrici de prelucrare a cărnii de pui din sudul Rusiei au fost infectaţi cu tulpina AH5N8. Fcarul a apărut în fabrică începînd cu luna decembrie.

Gripa aviară devine periculoasă mai ales pentru cei care intră în contact cu păsările infectate

Majoritatea infecțiilor cu gripă aviară la oameni au fost asociate cu contactul direct cu păsările vii sau moarte infectate. Alimentele gătite corespunzător sunt considerate sigure. Gripa aviară este un tip de gripă care afectează în principal păsările, dar poate infecta și omul.

În cazul transmiterii gripei aviare la om, rata mortalității poate fi foarte ridicată întrucât organismul uman nu are un sistem imunitar pregătit să țină piept infecției cu acest virus.

Transmiterea virului de gripă aviară de la păsări la om se face prin contact direct cu lichidele biologice sau prin inhalarea prafului materiilor fecale ale păsărilor bolnave. Autoritățile recomandă celor care se pregătesc pentru călătorii în țările afectate să evite piețele în care se face comerț cu păsări.

Care sunt simptomele de gripă aviară la om

Institutul Vector din Siberia a declarat sâmbătă că va începe dezvoltarea testelor umane și a unui vaccin împotriva H5N8.

Principalele simptome ale gripei aviare la om sunt:

-temperatură foarte ridicată sau senzație de febră sau frisoane,

-dureri musculare,

-dureri de cap şi tuse.

OMS nu a răspuns deocamdată solicitărilor făcute de către Reuters pentru a lămuri situaţia din Rusia, scrie france24.