În paralel cu COVID-ul, în Europa se extinde și Gripa Aviară

În paralel cu COVID-ul, în Europa se extinde și Gripa Aviară

În ultimele douăzeci și patru de ore, au fost descoperite focare de gripă aviară în Danemarca și Franța. Cazuri au fost depistate recent și în alte țări europene.

Autoritatea veterinară daneză a anunțat luni, 16 noiembrie, că a descoperit un prim focar de gripă aviară în partea de vest a țării și a ordonat uciderea a 25.000 de păsări, ca și suspendarea exporturilor de ouă și de pui către Uniunea Europeană.

„Un efectiv de găini de 25.000 de capete, din Randers, va fi omorât deoarece a fost atins de gripa aviară gravă H5N8”, a arătat autoritatea veterinară, Foedevarestyrelse, într-un comunicat, citat de AFP.

După apariția de focare de gripă aviară în Rusia și în Kazahstan, în această vară, epizootia, care nu este periculoasă pentru om, a avansat în ultima perioadă către Europa de Vest.

Ne puteți urmări și pe Google News

Agenția daneză a stabilit o zonă cu o rază de trei kilometri în jurul fermei infectate, în care toată păsările vor fi supuse la restricții speciale, precum și o zonă cu o rază de zece kilometri, în care se va face o supraveghere intensivă a păsărilor sălbatice și a păsărilor de curte.

„Este important ca agricultorii să-și protejeze păsările de curte de cele sălbatice, cu un adăpost și cu un acoperiș”, a explicat în comunicat șeful veterinar John Larsen.

Epidemia înseamnă încetarea exporturilor de pasăre și ouă către țările din afara UE timp de cel puțin trei luni.

Aceasta este a doua epidemie animală cu care Danemarca se confruntă în ultimele luni. La începutul lui noiembrie, ea a anunțat omorârea a aproximativ 17 milioane de vizoni – de trei ori mai mulți decât numărul de locuitori ai țării – după descoperirea unei mutații a noului coronavirus la aceste mamifere, despre care s-a considerat că ar putea compromite eficiența unui viitor vaccin asupra oamenilor.

Tot luni, 16 noiembrie, a fost descoperit și un prim caz de gripă aviară în Franța. Aceasta a fost urmată de „eutanasierea unui efectiv de circa 200-300 de pui” pe loc, a declarat ministrul francez al Agriculturii, Julien Denormandie.

Cazul respectiv a fost depistat într-o crescătorie în apropiere de Bastia, în Corsica Superioară, „ca urmare a unei mortalități anormale printre păsări”, a mai informat ministrul.

În Europa de Vest, boala a mai fost depistată și în Olanda, Irlanda și Marea Britanie.

„Consumul de carne și ouă – și în general orice produs alimentar – nu prezintă nici un risc pentru om”, a dat asigurări ministrul francez.