Calendar Ortodox, 13 martie. Rugăciunea de Sărbătoarea Aducerii moaştelor Sfântului Ierarh Nichifor

Calendar Ortodox, 13 martie. Rugăciunea de Sărbătoarea Aducerii moaştelor Sfântului Ierarh Nichifor

Biserica Ortodoxă Română Aducerea moaștelor Sfântului Nichifor, patriarhul Constantinopolului. Acest mare arhiereu, Sfântul Nichifor, Patriarhul Constantinopolului, a fost izgonit din scaunul său pentru cinstirea sfintelor icoane, în insula Proconez, de către împăratul Leon Armeanul (814-820).

Calendar Ortodox. Împăratul Leon Armeanul a încălcat decizia Sinodului al VII-lea ecumenic de la Niceea, din 787, care restabilea cultul icoanelor, reîncepând prigoana împotriva acestora.

În anul 815, el l-a dat jos din scaun și l-a exilat pe Sfântul Nichifor, Patriarhul Constantinopolului, în insula Proconez, pentru că a refuzat să accepte iconoclasmul imperial.

Calendar Ortodox. A stat 13 ani în surghiun

După 13 ani de surghiun, sfântul a trecut la cele veșnice pe 2 iunie 828.

Ne puteți urmări și pe Google News

Leon Armeanul a fost urmat pe tronul Bizanțului de alți doi împărați iconoclaști: Mihail cel Gângav și fiul său, Teofil

După aceștia, au preluat împărăția Teodora și fiul ei, Mihail, care au restaurat cultul sfintelor icoane în 843, printr-o fastuoasă ceremonie în prima duminică a Postului Paștilor, care a rămas de atunci în tradiția Bisericii ca Duminica Ortodoxiei.

După patru ani, la sfatul Patriarhului Metodie, împărăteasa Teodora și împăratul Mihail hotărâsc aducerea la Constantinopol a moaștelor Sfântului Nichifor.

Prin urmare, Metodie, însoțit de un mare sobor de arhierei, a mers la Proconez, a ridicat moaștele Sfântului Nichifor, le-a pus într-o raclă nouă de mult preț și le-a adus în capitală, unde au fost întâmpinate de mare mulțime de popor având în frunte pe împărat și pe împărăteasă.

Pe 13 martie, moaștele Sfântului Nichifor au fost așezate în Biserica Sfinților Apostoli din Constantinopol.

Aducerea moaștelor Sfântului Nichifor, patriarhul Constantinopolului. Rugăciunea care e bine să fie rostită astăzi

„Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Nichifor, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Ceata patriarhilor, cu laude şi cu cântări, cinsteşte sfinţită pomenirea ta, Sfinte Părinte Nichifor. Că la pristăvirea ta a primit sufletul tău, mărite. Pentru aceasta, Cinstita Biserică, mărindu-te pe tine, laudă pe Hristos Împăra­tul, pe Cel Ce Singur este Iubitor de oameni.

Cu Dumnezeiască Putere ne­stricate se păzesc veşmintele de îngropare şi cu Dumnezeiască voinţă oasele tale, Sfinte Ierarhe Nichifor, care nu şi-au des­făcut alcătuirea, risipesc toată gândirea cea rea a duhurilor ce­lor necurate: Binecuvântat eşti, Dumnezeul părinţilor noştri.”