Calendar Ortodox, 9 februarie. Sfântul Nichifor s-a sacrificat și a murit în locul prietenului său
- Emma Cristescu
- 9 februarie 2023, 06:16
În calendarul creștin ortodox, Sfântul Mucenic Nichifor este pomenit pe 9 februarie. El a trăit în secolul al III-lea în vremea împăratului Valerian (253-260) și a fost torturat și amenințat pentru că nu s-a închinat zeilor.
Calendar creștin ortodox. Pe 9 februarie, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Mucenic Nichifor. El a trăit în secolul al III-lea în vremea împăratului Valerian (253-260). La începutul domniei sale, Valerian i-a acceptat pe creștini, dar s-a schimbat rapid. El a început persecutarea creștinilor: episcopi surghiuniți, biserici incendiate, credincioși uciși.
Sfântul Mucenic Nichifor era bun prieten cu un preot creștin, pe nume Sapriciu. Când au început persecuțiilor împotriva creștinilor, Sapriciu a fost prins de autorități. A fost torturat și amenințat cu tăierea capului și s-a lepădat de Hristos. Atunci, Nechifor a strigat: „Eu sunt creștin și cred în Domnului nostru Iisus Hristos, de Care Sapriciu s-a lepădat. Deci, tăiați-mă pe mine în locul lui!”
Călăii nu l-au băgat în seamă, iar Nichifor a strigat iar: „Sunt creștin și zeilor voștri nu mă închin și nu voi jertfi!” El a murit în locul prietenului său și a primit trei cununi de biruință: a credinței, a smereniei și a dragostei.
Rugăciune către Sfântul Mucenic Nichifor
„Troparul Sfântului Mucenic Nichifor, glasul al 4-lea:
Mucenicul tău, Doamne, Nichifor, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.
Cântarea 1, glasul al 8-lea.
Irmosul:
Pe Faron cel ce se purta în car, l-a cufundat toiagul lui Moise, cel ce a făcut minuni oarecând, lovind în chipul Crucii şi despărţind marea şi pe Israel, cel ce fugea şi mergea pedestru, l-a mântuit, pe cel ce cânta cântare lui Dumnezeu.
Stih: Sfinte Mucenice Nichifor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Marea vieţii înălţându-se şi învăluind cumplit luntrea sufletului meu cu supărări şi cu patimi, Hristoase, Cel Ce eşti Izvorul păcii, ca un Făcător de bine, întru linişte adâncă prefă-o, cu rugăciunile Mucenicului Tău Nichifor.
Stih: Sfinte Mucenice Nichifor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu cuget socotit, preaînţeleptule, ai supus cu evlavie sufletului înţelept patima mâniei; şi ai alergat către aproapele Sapriciu, stăruind a te împăca cu el, sfinte, plecându-te, Legilor Mântuitorului.
Stih: Sfinte Mucenice Nichifor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Fiind îmbrăcat cu Puterea Crucii şi luptându-te cu vrăjmaşul, mucenice, cu multă tărie l-ai surpat şi purtător de biruinţă te-ai făcut, cel ce erai de mai înainte numit cu numele biruinţei, Prealăudate Nichifor, mucenice al lui Hristos, pururea pomenite.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Întocmai la Putere, de aceeaşi Fire şi deopotrivă de un Scaun şi de aceeaşi Fiinţă, cinstim Strălucirea Cea cu Trei Lumini a unei Singure Dumnezeiri, mărturisind-o în Trei Feţe, propovăduind fără osebire pe Cuvântul, cu Tatăl şi cu Duhul.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Nici mintea cerească nu poate să înţeleagă, cu adevărat, Taina cea de Nepriceput, Prealăudată; că Cel de un Scaun cu Tatăl, sălăşluindu-Se în pântecele tău, a binevoit a Se naşte din tine, cunoscut în două firi”, potrivit Doxologia.