Tradiții de Lăsata Secului 2023. Când începe Postul Paștelui

Tradiții de Lăsata Secului 2023. Când începe Postul Paștelui Sursa foto: 50575136 © Niromaks | Dreamstime.com

Postul Paștelui este unul dintre cele mai lungi, dar și importante din calendar. Această perioadă îi pregătește pe creștinii ortodocși pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului. Când este Lăsata Secului 2023 și ce este bine să facă credincioșii în aceste zile.

Postul Paștelui este unul dintre cele mai lungi din calendarul creștin-ortodox. Postul Mare începe în acest an pe data de 27 februarie și se încheie pe 15 aprilie. Credincioșii se pregătesc deja pentru Lăsata Secului, care va avea loc pe 19 februarie, când se lasă sec de carne, și pe 26 februarie, când se lasă sec de lactate. Ambele au loc în zile de duminică.

Potrivit calendarului creștin-ortodox, Postul Paștelui durează 40 de zile, plus Săptămâna Patimilor. Este numit și Postul Mare, fiind cel mai lung și strict post din cele patru care există într-un an. Rolul acestui post era de a pregăti catehumenii care urmau să fie botezați de Paști și să intre în biserică. Odată cu trecerea timpului, Postul Paștelui a devenit o perioadă de pregătire spirituală pentru toți creștinii, care așteaptă marea sărbătoare a Învierii lui Iisus.

Creștinii încep în acest an să se pregătească pentru sărbătoarea Învierii din luna februarie. Lăsata Secului de carne este duminică, pe 19 februarie. Creștinii ortodocși lasă sec de lactate tot într-o zi de duminică, pe 26 februarie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tradiții de Lăsata Secului 2023

Postul este perioada în care creștenii dau dovadă de milostivenie și au grijă să își curețe trupul și sufletul prin rugăciuni și renunțarea la „alimentele de dulce”.  În cele 40 de zile, credincioșii trebuie să se abțină de la consumarea alimentelor de origine animală și unele băuturi. Postul este perioada de curățare a sufletului, așa că trebuie să se abțină de la gânduri necurate, fapte rele sau pofte de orice natură.

Înainte de începerea postului, creștinii celebrează Lăsata Secului. În această zi, rudele sunt invitate la masă, iar ele nu trebuie să vină cu mâna goală. Darurile oferite pe 19 februarie constau în preparate din carne, colaci și vin.

De Lăsata Secului, gospodinele nu trebuie să coasă sau să toarcă, pentru a nu atrage bolile. În Ardeal, ele trebuie să spele bine vasele în care au gătit și mâncat „alimente de dulce”. Acest procedeu este menit pentru curățarea lor, ca nu cumva preparatele de post să fie „spurcate”.

Lăsatul Secului de brânză are loc duminica următoare, pe 26 februarie. Cu ani în urmă, în această zi creștinii dansau  pentru a crește cânepa și strigau femeile aflate pe margine, care nu erau invitate la dans. Dacă un copil strănuta în această zi, tradiția spunea că trebuie să primească o vacă în dar.

La finalul zilei, creștinii-ortodoxi luau în gură diverse bucate, închideau ochii și ieșeau afară de trei ori. În toată această perioadă ochii trebuiau să fie închiși, iar gura plină cu diferite boane. După ce ieșeau de trei ori afară, tradiția spune că aruncau boabele la păsări și spuneau: „Cum nu văd eu acum nimic, așa să nu vadă paserile holda mea, ori holdele mele, ori grânele mele!”.