Fanaticii lui net zero trebuie să fie realiști

Fanaticii lui net zero trebuie să fie realiștiEnergie verde. Sursa foto: Arhiva EVZ

Fanaticii lui net zero trebuie să fie realiști, scrie The Telegraph într-un editorial. Dacă energia regenerabilă e mai ieftină, de ce continuă țări precum China să ardă combustibili fosili?

Probleme cu energia în Marea Britanie

Anul acesta s-a închis ultima centrală electrică pe cărbune care mai funcționa în Regatul Unit, punându-se astfel capăt asocierii dintre insula noastră și cărbune, datând încă din zorii Revoluției Industriale.

Nu mai demult de 2012 cărbunele asigura peste 40% din electricitatea Regatului. Acum nu mai există nici mine funcționale, nici centrale. Motivul invocat e diminuarea emisiilor de dioxid de carbon.

Și totuși, în timp ce Regatul își închide centralele pe cărbune, restul lumii merge în direcția opusă. Un nou raport al Agenției Internaționale a Energiei (IEA) afirmă că cererea mondială de cărbune continuă să crească, cu China și India în fruntea clasamentului.

Doar fanaticii se opun centralelor pe cărbune

Până și Germania și-a deschis noi centrale electrice pe cărbune. Cum Regatul importă mari cantități de bunuri din aceste țări, noi nu folosim mai puțin cărbune, ci doar i-am delegat altcuiva arderea lui.

Valabil chiar și atunci când construim ferme eoliene, ale căror turbine sunt fabricate preponderent din oțel produs în țări care încă folosesc cărbune.

Ed Miliband, Secretarul Energiei, afirmă că interzicerea cărbunelui e necesară pentru „a-i transmite lumii un semnal”. Numai că lumea nu pare să ne bage în seamă.

Fanaticii schimbării climatice insistă că, chiar și dacă acum Regatul contribuie doar cu un volum minuscul la emisiile globale, el trebuie să-și răscumpere păcatele istorice din vremea în care era o economie mare consumatoare de cărbune.

Fanaticii ecologiști nu înțeleg ce se petrece

Fanaticii lui net zero trebuie să se confrunte cu realitatea a ceea ce se petrece de fapt pe lume, care e în antiteză cu ce și-ar dori ei să fie. Dacă energia regenerabilă e mai ieftină, așa cum susțin ei, de ce continuă țări precum China să folosească niște combustibili mai scumpi pentru a genera energie?

Numai modernizarea rețelei ne va costa 35 de miliarde de lire, iar facturile gospodăriilor se vor dubla.

Nu cumva întâmplarea face că guvernul nostru nu e pe de-a-ntregul sincer cu publicul britanic?

(Traducere: Andrei Suba, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Ne puteți urmări și pe Google News