Este sau nu cafeaua permisă în post? Preoții răspund la cele mai controversate întrebări legate de această perioadă

Este sau nu cafeaua permisă în post? Preoții răspund la cele mai controversate întrebări legate de această perioadă Sursa foto: Arhiva EVZ

Cafeaua este licoarea preferată de oamenii de pe tot globul. Creștinii ortodocși au intrat în Postul Paștelui, iar mulți dintre cei care țin post se întreabă dacă este permis consumul de cafea sau nu. Preoții vin cu precizări.

Cafeaua este permisă în timpul postului, însă cu unele condiții. Aceasta trebuie să fie neagră, fără îndulcitori sau arome. În plus, această licoare magică poate fi un bun aliat, deoarece are puterea e a suprima nevoia de foame. Caloriile oferite corpului în timpul postului intermitent sunt mai puține, așa că nu este exclus ca în această perioadă să pierdeți și câteva kilograme.

Sunt multe întrebări legate de ce ne este permis în post și ce nu. Tocmai din acest motiv, preoții fac o serie de precizări cu privire la rutina zilnică a creștinilor. Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi, mai ales dimineața. Ea se găsește în diverse forme și se poate combina cu diverse arome. În perioada postului, nu este recomandată cafeaua îndulcită sau cea cea cu arome, însă le este permis cafeaua neagră. Aceasta nu conține grăsimi și nici multe calorii.

O altă controversă în ceea ce privește postul este zahărul. Se spune că dulciurile sunt interzise atunci când postești, însă zahărul este o excepție. Explicația oferită în acest caz este legată de istorie. Zahărul a apărut abia în secolul XVI, adică mult după scrierile religioase care reglementau postul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preoții trag un semnal de alarmă și în ceea ce privește vinul sau uleiul. Acestea trebuie consumate doar în zilele de dezlegare. Postind fără acestea, ne vom da seama și cât de importante sunt acestea două pentru organismul nostru. Se spune ca vinul și uleiul sunt alimente oferite în dar oamenilor de către Dumnezeu.

Ce le este strict interzis creștinilor în postul Paștelui

Postul Paștelui a început pe 7 martie și se încheie pe 23 aprilie. Se spune că este unul dintre cele mai grele posturi, având doar două dezlegări la pește, una de Bunavestire (25 martie) şi de Florii (17 aprilie).

Pe lângă postul cu privire la alimentație, este interzis fumatul și alcoolul. Poftele, patimile și gândurile necurate nu trebuie să existe în această perioadă.

Preoții spun că în postul Paștelui este importantă și o sfințire a caselor, slujbă care poartă denumirea la Sfeștanie.

„Sfeştania se săvârşeşte în toate posturile de peste an, precum şi în zilele de post de peste săptămâna, miercurea şi vinerea. Cine poate, este bine să săvârşească sfeştanie în toate posturile. Cine nu poate, să o facă cel puţin în Postul Mare.

Rolul stropirii cu această apă este acela de a alunga duhurile viclene; de a ierta micile păcate, cum ar fi gândurile rele, mintea curăţindu-se, putând astfel să se îndrepte spre rugăciune. De asemenea, poate alunga bolile, aducând sănătate trupească şi sufletească”, spun preoţii.