Sporuri tăiate pentru acești angajați. Decizia Instanței Supreme

Sporuri tăiate pentru acești angajați. Decizia Instanței SupremeSursa Foto: Arhiva EVZ

Decizia ICCJ aduce clarificări importante în privința aplicării reglementărilor salariale pentru funcționarii publici, interzicând cumulul între majorările salariale de 50% pentru activitățile din proiectele europene și majorarea de 15% pentru complexitatea muncii. Această hotărâre subliniază necesitatea unei abordări corecte și transparente în ceea ce privește stimulentele financiare pentru funcționarii publici, asigurându-se că aceste beneficii nu se suprapun în aceleași perioade.

Decizia ICCJ privind cumularea majorărilor salariale

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a pronunțat o hotărâre importantă pentru funcționarii publici, stabilind că aceștia nu pot cumula majorările salariale acordate pentru activitățile desfășurate în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene cu majorarea de 15% pentru complexitatea muncii. Instanța supremă a decis că funcționarii publici care beneficiază de o majorare salarială de până la 50% pentru orele lucrate în cadrul proiectelor europene nu pot primi și suplimentul de 15% aplicat salariului de bază.

Sesizarea Tribunalului Suceava și analiza ICCJ

Tribunalul Suceava a solicitat ICCJ să lămurească o problemă de drept referitoare la aplicarea corectă a legislației în vigoare.

Instanța a întrebat dacă funcționarii publici care primesc deja majorarea de până la 50% pentru orele lucrate în proiectele europene pot beneficia și de majorarea de 15% pentru complexitatea muncii, aplicată la salariul de bază.

În urma deliberărilor, ICCJ a stabilit că „majorarea salariului de bază de 15% pentru complexitatea muncii nu poate fi acordată pentru activitatea prestată în luna în care funcționarul a beneficiat de o majorare de până la 50% a salariului de bază pentru activitatea desfășurată pentru realizarea unor proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile”.

Clarificarea reglementărilor salariale pentru funcționari

Prin această decizie, ICCJ adresează o problemă de aplicare a legii și elimină ambiguitățile legate de cum sunt aplicate stimulentele salariale pentru funcționarii publici.

Hotărârea vizează asigurarea unei practici uniforme privind majorările salariale și prevenirea posibilelor abuzuri legate de cumularea acestora.

Astfel, funcționarii publici vor beneficia de un singur tip de majorare salarială într-o lună, în funcție de activitățile desfășurate, fără a exista suprapuneri între diferitele stimulente financiare, relatează News.ro