Programul „Prima Casă Plus”. 1 000 de familii tinere și-au procurat locuințe în condiții mai avantajoase

Programul „Prima Casă Plus”. 1 000 de familii tinere și-au procurat locuințe în condiții mai avantajoase Sursa foto: pixabay.com

Republica Moldova. O mie de familii au locuințe noi datorită Programului Guvernului „Prima Casă Plus”. Beneficiarii programului au în medie 35 de ani. Locuințele procurate au avut prețuri cuprinse între 400 de mii (circa 20 mii de euro) și 2,5 milioane de lei (125 mii de euro).

Valoarea totală a creditelor

Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice şi Digitalizării, în doar trei luni de la lansare, valoarea totală a creditelor accesate prin intermediul programului a ajuns la 1,2 miliarde de lei. Astfel, statul, prin Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, a garantat împrumuturi în valoare de 720 de milioane de lei.

Dumitru Alaiba

Vicepremierul Dumitru Alaiba. Sursa foto: facebook.com/dumitru.alaiba

„Înțelegem provocările pe care le întâmpină tinerele familii în drumul lor spre independență. Tocmai de aceea, la sfârșitul lunii iulie, am decis să facem lucrurile mai ușoare – să înlăturăm obstacolele care îi țineau departe de visul lor. Astfel, am simplificat accesul la finanțare pentru procurarea locuințelor. Pentru noi, contează ca tinerii să rămână aici, acasă, și să-și construiască o viață demnă și stabilă”, a spus vicepremierul Dumitru Alaiba.

Mai multe locuințe procurate în orașe, decât în sate

Programul a atras mai mult mediul urban, unde 90% dintre beneficiari și-au ales locuințe. Totodată, 10% au optat pentru zone rurale, sprijinind astfel dezvoltarea acestora. De asemenea, 90% din locuințe sunt apartamente, iar 10% case.

Programul „Prima casă plus” a fost aprobat de Parlament în lectura a doua pe 31 iulie curent. Acesta a intrat în vigoare pe 5 august, odată cu publicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Familie tânără

Familie tânără. Sursa foto: wall-street.ro

Documentul prevede extinderea programului pentru a oferi acces mai multor cetățeni ai Republicii Moldova la finanțare pentru cumpărarea de locuințe, fiind eliminate o serie de bariere în accesarea finanțării în condiții mai avantajoase.

Astfel, la Programul de stat „Prima casă Plus” vor putea aplica și persoanele care nu au statut de angajat în Republica Moldova, dar dispun de venituri oficiale obținute în Republica Moldova, cum ar fi liber profesioniștii, avocații, executorii judecătorești, taximetriștii, artiștii.

În același timp, a fost majorată suma-limită a creditului – de la 1 milion de lei la 2,5 milioane de lei și cota de garantare de către stat a creditelor de la 50% la 65% sau 70% pentru locuințele din afara municipiului Chișinău. De asemenea, a fost extinsă perioada de creditare de la 25 la 30 de ani.