Evenimentul Zilei > EVZ Special > Danemarca, zguduită de un Divorț în stil Sharia
Danemarca, zguduită de un Divorț în stil Sharia

Danemarca, zguduită de un Divorț în stil Sharia

La Odense, locul de naștere al lui Hans Christian Andersen, primarul Peter Rahbaek Juel spune că trăiește „un basm prost în secolul XXI”.

Un imam a zgâlțâit orașul și întreg regatul scandinav, prin actul de divorț potrivit legii islamice Sharia pe care l-a emis recent, scrie Le Point.

„M-a apucat durerea de burtă când am citit acest document”, redactat în original în arabă și semnat de imamul danez Abu Bashar, pe numele său adevărat Mohamad Al-Khaled Samha, mărturisește primarul.

De origine siriană, preotul musulman este o figură controversată în Danemarca. El a făcut parte dintr-o delegație de clerici care a mers la sfârșitul lui 2005 în Egipt, Liban și Siria, pentru a obține sprijin pentru mișcările de protest împotriva publicării a 12 caricaturi ale profetului Mahomed, în ziarul Jyllands-Posten.

În ceea ce privește divorțul, documentul de trei pagini în arabă dezvăluit de ziarul Berlingske Tinde poruncește ca tânăra femeie, dorind să divorțeze, să accepte o serie de condiții bazate pe Sharia, printre care plata a 70.000 de coroane (10.000 de euro), conform cu dota de la căsătorie.

În plus, divorțata este obligată să renunțe la custodia celor doi copii ai săi dacă se căsătorește cu un alt bărbat, dacă se mută la o distanță mai mare de 130 de kilometri de fostul său domiciliu din Vollsmose (periferie a orașului Odense) sau dacă are un comportament considerat că ar aduce atingere onoarei soțului sau familiei sale.

Mai mult, divorțul va fi anulat „dacă nu îi învață Coranul pe copiii săi, limba arabă și să se roage de cinci ori pe zi”.

Primarul din Odense spune că „această violență psihologică, exercitată prin intermediul sharia, este inacceptabilă”.

În realitate, constată edilul, „femeia nu a divorțat, ea este supusă controlului soțului și al imamului ei”.

De aceea, primarul a depus plângere la poliție, în numele municipalității, împotriva imamului, pentru „violențe psihice” la adresa femeii, un delict pasibil de până la trei ani de închisoare.

„Este important, spune el, să transmitem un semnal clar imamilor și predicatorilor care practică Sharia pentru a le aminti că acest lucru se pedepsește în Danemarca.”

Acest caz nu este singular, este convins edilul, care se întreabă „câte alte divorțuri de acest fel au fost pronunțate” în orașul său, care se luptă de mai mulți ani să spargă societatea paralelă care domnește cu legile sale în ghetouri așa cum este Vollsmose.

Afacerea a suscitat o mare emoție în rândurile guvernului și în parlament.

„Sharia oprimă femeile și nu își are locul în Danemarca”, a subliniat premierul social-democrat Mette Frederiksen pe pagina sa de Facebook.

„La guvern, vom face tot ce ne stă în putere pentru a pune capăt acestei practici, care confirmă temerile noastre legate de tendințele antidemocratice ce există în anumite părți ale țării. Un imam nu ar trebui câtuși de puțin să se amestece în divorțuri. Este o alegere pe care trebuie să o facă doar două persoane și nimeni altcineva.”

Potrivit ziarului Berlingske Tidende, în Danemarca există consilii religioase secrete care exercită un control social negativ, refuzând, între altele, divorțul femeilor care sunt victime ale violențelor.

Această realitate este confirmată de un raport din ianuarie 2020 a Centrului Național de Cercetare și Analiză pentru Bunăstarea Socială, comandat de ministrul Imigrației și Integrării, și care arată că „femei din minoritățile etnice divorțate sunt victime ale violențelor și opresiunii, care nu își cunsosc drepturile, și care au dificultăți să obțină ajutor pentru divorțul lor”.

Iar, dacă cuplul a fost „căsătorit într-o ceremonie religioasă pe care bărbatul nu dorește să o rupă, el poate menține femeia în relație ca soție, împotriva voinței acesteia”.