Nucile, cheia longevității. Cât miez ar trebui să mâncăm pe zi. Studiu

Nucile, cheia longevității. Cât miez ar trebui să mâncăm pe zi. StudiuSursa foto: Arhiva EVZ

Nucile sunt o sursă de energie nutrițională care susține îmbătrânirea sănătoasă mai mult decât orice altă nucă. Acestea sunt bogate în acizi grași, grăsimi sănătoase pentru inimă, fibre, micronutrienți și antioxidanți care susțin sănătatea și bunăstarea generală. Nucile sunt singurele fructe cu coajă lemnoasă care conțin cantități semnificative de acid alfa-linolenic (ALA), o grăsime sănătoasă omega-3, care este esențială pentru menținerea funcției cognitive și protejarea împotriva declinului cognitiv legat de vârstă. O porție de nuci furnizează nutrienți valoroși precum proteine, fibre și magneziu.

Nucile, cheia longevității?

Nucile joacă un rol crucial în anti-îmbătrânire din interior spre exterior, mai multe studii arătând că consumul de nuci poate reduce riscul de boli, inclusiv boli cardiovasculare, depresie, diabet și poate îmbunătăți funcția cognitivă. Antioxidanții puternici găsiți în nuci ajută la combaterea daunelor oxidative din organism și îmbunătățesc diverși markeri de sănătate. Nucile susțin, de asemenea, sănătatea inimii și a intestinelor, reduc inflamația și promovează o greutate sănătoasă, toate acestea promovând sănătatea optimă și longevitatea.

Nuci

Sursa foto: Pixabay

Datele din Nurses' Health Study publicate în Journal of Aging Research susțin aceste constatări, sugerând că nucile sunt legate în mod unic de îmbătrânirea sănătoasă în rândul nucilor. Studiul a urmărit 33 931 de femei la sfârșitul anilor 50 și începutul anilor 60, evaluându-le dietele, sănătatea fizică, memoria și starea bolilor cronice. Studiul a constatat că femeile care au consumat cel puțin două porții de nuci pe săptămână au avut șanse cu 20% mai mari de a fi clasificate ca „îmbătrânire sănătoasă”, comparativ cu cele care nu au consumat nuci.

Cinci jumătăți de nucă pe zi

Nucile oferă beneficii cardiovasculare semnificative, inclusiv antioxidanți precum fitosterolii și polifenolii care reduc stresul oxidativ, inflamația și tensiunea arterială. ALA susține sănătatea inimii și ajută la prevenirea bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale. O revizuire 2023 a cercetărilor și a recomandărilor guvernamentale publicată în Nutrients a arătat dovezi că un consum de 10 grame de nuci pe zi (sau aproximativ cinci jumătăți de nucă) a contribuit la scăderea riscului de boli cardiovasculare.

Unul dintre cele mai mari beneficii ale nucilor este capacitatea lor de a reduce colesterolul, în special LDL (colesterolul rău), potrivit Heart.org. Un studiu din 2021 din Circulation a confirmat acest lucru după observarea adulților în vârstă care au consumat două porții de nuci pe zi timp de doi ani.

FDA susține consumul de nuci o dată pe zi, dar există avertismente de care trebuie să țineți cont. Robert Shmerling, MD, membru consultativ al Harvard Health, recomandă o dietă echilibrată, sănătoasă și un stil de viață care să includă exerciții fizice regulate. Clinica Mayo subliniază faptul că nucile conțin „grăsimi sănătoase”, dar ar trebui consumate cu moderație. Jaeger recomandă să optați pentru nuci crude, prăjite sau nesărate pentru a reduce adaosul de sare sau zahăr. Sursa: yahoo.com