Evenimentul Zilei > Actualitate > Nu vă lăsați păcăliți! WhatsApp atrage atenția asupra escrocheriilor de tip „Accidentul”
Nu vă lăsați păcăliți! WhatsApp atrage atenția asupra escrocheriilor de tip „Accidentul”

Nu vă lăsați păcăliți! WhatsApp atrage atenția asupra escrocheriilor de tip „Accidentul”

Utilizatorii WhatsApp sunt avertizați în legătură cu o nouă înșelătorie care face victime printre utilizatorii popularei aplicații de mesagerie.

WhatsApp îi avertizează pe utilizatori să nu răspundă mesajelor suspecte, venite din partea unor „prieteni” care solicită sume de bani sau alte servicii. În acest scopt reprezentanții companiei atrag atenția cu privire la o înșelătorie de tipul celei cunoscute drept „Accidentul”.

WhatsApp oferă o serie de sfaturi într-o campanie în vederea educării oamenilor cu privire la ceea ce trebuie să facă pentru a nu fi înșelați de infractorii cibernetici, după cum relatează The Sun.

Principalul sfat este să nu răspundeți rapid, atunci când primiți un mesaj suspect și, mai ales, să nu dați curs cererilor formulate de cei care le transmit. Aceasta pentru a vă meține contul în siguranță și pentru a vă feri de o eventuală înșelătorie.

Sursa foto. EVZ

Recomandările WhatsApp

În primul rând, WhatsApp avertizează că atunci când primiți un astfel de mesaj, din partea unui prieten care vă cere ajutorul, este bine să-l analizați cu atenție. În nici un caz nu trebuie să-i dați curs dacă nu sunteți sigur că este vorba despre prietenul dumneavoastră.

Dacă cel care trimite mesajul vă cere bani, pentru cunoștința dumneavoastră și face presiuni pentru a-i obține de urgență, folosind diferite pretexte, este bine să apelați persoana în numele căreia vorbește.  Aceasta pentru a verifica dacă are nevoie de ajutor.

O astfel de înșelătorie presupune ca infractorii cibernetici să spargă contul unei persoane pe care o cunoașteți. Apoi folosindu-se de datele acesteia vor trimite mesaje către mai multe persoane din lista de contacte. Este o nadă, aruncată în speranța că cineva o să răspundă, fără să verifice ce se întâmplă.

Infractorul poate chiar să citească corespondența anterioară astfel încât să vă abordeze fără a trezi suspiciuni. El va pretinde fie că prietenul este blocat în străinătate și are nevoie de bani pentru a reveni, fie că a suferit un accident sau a fost jefuit etc.

Evitați să plătiț bani celor pe care nu-i cunoașteți

Dacă cineva vine cu o astfel de cerere, în numele cunoștinței dvs, cel mai bine este să faceți o pauză și să luați legătura cu persoana în cauză.

Escrocul va încerca să vă convingă de faptul că prietenul nu vă poate contacta în acest moment, dar că o va face mai târziu. Într-un asemenea caz este bine să intrați în alertă și să refuzați să trimiteți suma cerută înainte să aveți o confirmarea că cererea vine din partea prietenului.

Este posibil ca escrocul să încerce să pună presiune și să vă facă să vă simțiți vinovat, dar important este să vă păstrați calmul și să vă sunați prietenul a-i confirma identitatea.

În nici un caz nu vă lăsați păcăliți, recomandă WhatsApp.