Evenimentul Zilei > Actualitate > Nicușor Dan pregătește desființarea companiilor municipale. Îi lipsește un singur lucru
Nicușor Dan pregătește desființarea companiilor municipale. Îi lipsește un singur lucru

Nicușor Dan pregătește desființarea companiilor municipale. Îi lipsește un singur lucru

Cea mai mare parte a companiilor municipale, înființate în mandatul Gabrielei Firea, vor fi desființate, iar o parte din angajați vor fi transferați la serviciile din subordinea Primăriei Generale.

Primarul general al Municipiului București, Nicușor Dan, a anunțat ce se va întâmpla cu companiile municipale înființate de predecesoarea sa, Gabriela Firea. Potrivit spuselor sale cele mai multe dintre aceste companii  vor intra în procedură de lichidare și vor fi desființate. Printre companiile care vor scăpa de desființare sunt Societatea de Transport București (STB), Termoenergetica și Energetica.

Într-un interviu televizat, Nicușor Dan a precizat că cea mai mare parte a angajaților acestor companii municipale vor fi transferați în serviciile publice din subordinea Municipalității, iar șefii acestora vor fi eliberați din funcție.

Primarul general, Nicușor Dan, nu a avansat un termen până la care se va întâmpla acest lucru, precizând că, mai întâi va fi nevoie de hotărâri ale Consiliului General al Municipiului București prin care să fie numiți reprezentanți ai Municipalității în Adunările Generale ale acestor societăți municipale.

„Eu sper ca foarte curând, noua majoritate din Consiliul General să numească noile Adunări Generale, care să numească noile Consilii de Administrație, cu mandat să lichideze, adică să întrerupă contractele și bineînțeles, acolo unde sunt colective importante de oameni și valoroase, să le aducă către Administrație”, a spus primarul general al Capitalei

Acești reprezentanți sunt cei care vor demara procedurile de lichidare și desființare a societăților comerciale din subordinea Primăriei generale.

Câte companii are Municipalitatea

Holdingul Municipal numără în total 23 de companii, iar cele mai multe dintre acestea, cu excepția Trustului de Clădiri Metropolitane, au fost infiintate în anul 2017 de fostul primar general, Gabriela Firea.

În urma unei acțiuni deschise în instanță de USR, judecătorii au decis că aproape toate aceste companii au fost înființate ilegal și a dispus desființarea lor. În loc să facă demersurile necesare în acest sens, pentru desființare, Gabriela Firea le-a menținut în activitate și a cerut consilierilor să voteze, din nou, pentru înființarea lor.

Nicușor Dan s-a pronunțat în favoarea desființării companiilor municipale încă de la preluarea mandatului de primar general, după alegerile locale de la finalul lunii septembrie. La vremea respectivă, noul primar general, Nicușor Dan, spunea că Primăria Generală a Municipiului București şi instituţiile din subordinea acesteia au împreună aproximativ 35.000 de angajaţi ale căror salarii presupun un buget lunar de 60 de milioane de lei.