Evenimentul Zilei > Politica > Ambasadorul SUA în România: „Nu trebuie să tolerăm companiile chineze comuniste”
Ambasadorul SUA în România: „Nu trebuie să tolerăm companiile chineze comuniste”

Ambasadorul SUA în România: „Nu trebuie să tolerăm companiile chineze comuniste”

Companiile chineze comuniste, precum Huawei sau ZTE, nu ar trebui tolerate într-un stat de drept, întrucât scopul lor este de a spiona, avertizează ambasadorul SUA la Bucureşti, aflat la Cernavodă.

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, a fost prezent marți la centrala nucleară de la Cernavodă, alături de preşedintele Eximbank SUA, Kimberly Reed.

„Este o zi istorică pentru relaţiile bilaterale dintre SUA şi România. Nu s-ar fi întâmplat asta fără implicarea preşedinţilor Donald Trump şi Klaus Iohannis şi a premierului Ludovic Orban, prin viziunile lor în ceea ce priveşte colaborarea în sectorul nuclear civil, pentru securitatea ambelor noastre naţiuni.

Vreau să mulţumesc în special premierului Orban pentru curajul de a întrerupe acordul privind proiectul Cernavodă cu CGN, o companie chineză comunistă coruptă, cunoscută pentru practicile sale corupte în întreaga lume”, a declarat diplomatul american, relatează Agerpres.

„Companiile chineze comuniste nu respectă drepturile omului”

Acesta a dat asigurări că SUA vor continua să respecte statul de drept şi drepturile omului. „Companiile chineze comuniste nu le respectă. Practicile frauduloase ale companiilor chineze comuniste, precum Huawei, Nuctech şi ZTE, nu vor fi tolerate. Ele aduc riscuri pentru SUA, România, Europa şi pentru întreaga lume liberă. Chinezii au dezvoltat tehnologia 5G, precum şi celelalte sisteme, cu scopul de a spiona şi de a obţine informaţii despre ţările noastre şi despre fiecare dintre noi.

Doar tehnologiile curate pot asigura securitatea naţiunilor şi a fiecăruia dintre noi. România nu trebuie să tolereze persecutarea de către guvernul comunist chinez a poporului său şi a minorităţilor. Lagărele de muncă şi de reeducare nu au loc în lumea de astăzi şi toţi ar trebui să spunem nu”, a continuat Zuckerman.

Diplomatul l-a felicitat pe Ludovic Orban pentru refuzul de a colabora cu chinezii inclusiv în ceea ce priveşte implementarea tehnologiei 5G. „Prim ministrul Orban a avut curajul să spună ‘Nu’ infrastructurii 5G comuniste chineze şi altor companii chineze comuniste care ar pune în pericol securitatea României”, a mai spus ambasadorul.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE