Nicolae Ceaușescu devenise gelos pe Adrian Păunescu și a interzis Cenaclul Flacăra. Dezvăluirile unui critic literar

Nicolae Ceaușescu devenise gelos pe Adrian Păunescu și a interzis Cenaclul Flacăra. Dezvăluirile unui critic literar

Criticul literar Daniel Cristea-Enache a vorbit despre interzicerea Cenaclului Flacăra de către Nicolae Ceaușescu și despre popularitatea marelui scriitor. Acesta a spus că Cenaclul Flacăra a fost un fenomen care poate fi circumscris în logica României din timpul lui Nicolae Ceaușescu, iar Adrian Păunescu a încercat să-l reia după 1990.

Cu toate că Adrian Păunescu a încercat să reia Cenaclul Flacăra, spunându-i „Totuși, iubirea“, această tentativă a fost un eșec fiindcă societatea își câștigase libertatea, societatea se schimbase și lumea nu mai avea nevoie de un asemenea cenaclu public, poetic și artistic pentru a-și obține adevărurile de care o societate are nevoie.

Nicolae Ceaușescu a devenit gelos pe notorietatea lui Adrian Păunescu

„După 1990 veneau la noi marile trupe. A venit Michael Jackson în 1992, a venit Rolling Stones. Înainte de decembrie 1989 asemenea manifestări nu-i erau permise decât lui Adrian Păunescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Avea exclusivitate pentru așa ceva și asta a fost numai până la punctul în care Nicolae Ceaușescu a devenit gelos pe notorietatea și pe audiența lui Adrian Păunescu, a simțit că-l concurează și, profitând de un incident care s-a produs la o manifestare din cadrul Cenaclului, a interzis pur și simplu acest cenaclu”, a precizat criticul literar într-o emisiune DC News.

Acesta a mai adăugat că Adrian Păunescu a devenit prea popular și prea iubit, și risca să fie mai iubit chiar și decât cel mai iubit fiu al poporului. Nicolae Ceaușescu nu putea accepta așa ceva.

Viața lui Adrian Păunescu

Adrian Păunescu a fost critic literar, eseist, director de reviste, poet, publicist, textier, scriitor, traducător și politician român. S-a născut în 20 iulie 1943 la Copăceni în Republica Moldova și a murit pe 5 noiembrie 2010 la București.

Adrian Păunescu este cunoscut mai ales ca poet, debutând în 1960 și fiind unul dintre cei mai prolifici autori români ai perioadei, și ca organizator al Cenaclului Flacăra.

Cenaclul era o întrunire muzical-culturală desfășurată periodic în anii 1973–1985, de regulă în orașele mari ale României, unde artiștii promovați de poet prezentau lucrări muzicale și literare în fața unui public numeros.

În cadrul cenaclului, Păunescu a încurajat cultura de masă îndrăgită de publicul tânăr, fiind tolerat până la un punct de puterea comunistă care însă l-a închis în cele din urmă.