Exclusiv. Războiul viilor cu morții. De ce vrea IICCMER anularea lui Adrian Păunescu. „E o ticăloșie". Video

Exclusiv. Războiul viilor cu morții. De ce vrea IICCMER anularea lui Adrian Păunescu. „E o ticăloșie". Video Sursa foto: Arhiva EVZ

I se spune "cancel culture". E fenomenul mondial prin care personalităţi culturale sau ştiinţifice sunt pur şi simplu puse la index, anulate din catalogul figurilor marcante ale istoriei, pentru că au avut opţiuni politice sau de viaţă considerate astăzi incorecte politic.

Nu mai contează contextul politic, nu mai contează valoarea operei literare sau ştiinţifice: au fost stăpâni de sclavi, fascişti, comunişti sau legionari? Au fost afemeiați sau de o moralitate poate îndoielnică? Să dispară, să uităm de ei! Ion Cristoiu şi Robert Turcescu au pus în discuţie, în podcastul EVZ Play de miercuri, această abordare într-o discuție incendiară despre Adrian Păunescu şi Cenaclul Flacăra. 

Cristoiu: E o ticăloșie a IICMER. Păunescu nu a fost comunist, ci naționalist

Renumitul jurnalist a făcut o trecere în revistă a contextului în care IICCMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc) a lansat un atac necruțător, într-un comunicat de presă, la adresa celui pe care l-a numit „poet de curte" al lui Ceaușescu. Astfel, Cristoiu, care este și istoric, a amintit că imediat după plecarea „ursului sovietic" și scăderea influenței doctrinei staliniste în România, după perioada în care Eminescu era interzis, iar România rusificată, s-a trecut la o recuperare a culturii naționale,  Context în care personalități controversate ca Octavian Goga sau mareșalul Antonescu au fost reabilitate, iar operele lor au reintrat în circuitul național.

Cenaclul Flacăra. Craiova, 8 martie 1982. Foto: Agerpres

Venirea la putere a lui Nicolae Ceaușescu a coincis cu această direcție anti-sovietică, pe care poetul Adrian Păunescu a continuat-o cu Cenaclul Flacăra. „Ceaușescu a continuat politica de independeță față de ursul sovietic (....) E o ticăloșie a IICCMER. Păunescu nu a fost comunist, ci naționalist. A încercat să cultive lucruri interzise pe dimensiunea anti-sovietică", a explicat jurnalistul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Invitatul lui Turcescu a povestit mai multe episoade pitorești, pe care le cunoaște personal, ale modului în care Păunescu a reușit să scape de vigilența cenzurii comuniste.

„IIICCMER e o grupare protejată de Iohannis"

În perioada mandatelor de președinte ale lui Ceaușescu, mari scriitori ca Păunescu sau Marin Preda au continuat atitudinea anti-sovietică, în plan social ei fiind, de fapt, foarte critici. „Cenaclul Flacăra a fost un mare fenomen. Nu a ridicat, nici nu a coborât cultul lui Ceaușescu", a argumentat fondatorul Evenimentului Zilei.

Cel mai grav lucru în scandalul public declanșat de IICCMER este că instituția, pe care Ion Cristoiu o consideră controlată de președintele Iohannis, atentează la valorile naționale. „IICCMER e o grupare protejată de Iohannis. De mai mult timp încearcă o punere la îndoială a multor valori din istoria națională", a conchis invitatul lui Robert Turcescu.

Emisiunea integrală:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro