Document CIA. Mareșalul Ion Antonescu și Regele Mihai, reevaluați de români în primii ani de comunism. Istoria secretă

Document CIA. Mareșalul Ion Antonescu și Regele Mihai, reevaluați de români în primii ani de comunism. Istoria secretă Ion Antonescu și regele Mihai în timpu unei inspecții. Sursa foto: Arhiva EVZ

Pentru că se apropie centenarul nașterii Regelui Mihai I, ne-am gândit să marcăm evenimentul printr-un document inedit: o telegramă desecretizată de CIA, legată de cum îl percepeau românii pe monarhul care abia abdicase de câțiva ani.

Surpriza semnalată de americani era că oamenii își schimbau percepția despre un alt personaj al epocii, Ion Antonescu, cel demis și arestat, pe 23 August 1944, apoi judecat și executat.

Fără îndoială, fiecare dintre cei doi aveau rolul său în faptul că o Românie slăbită și sărăcită se oferea pe tavă bolșevicilor, dar e interesant de urmărit cum trecutul a fost întotdeauna reevaluat în momente crunte. Iar primii ani de comunism chiar erau crunți în țara noastră.

Seamănă cu aplecarea noastră de astăzi pentru a reevalua trecutul apropiat? Evident!

Pe 9 aprilie 1952, din România Populară un agent CIA trimitea în Centrală un mesaj scurt, dar relevant pentru felul în care sunt privite două personalități ale perioadei pre-comuniste: Regele Mihai I și Mareșalul Ion Antonescu. Telegrama era intitulată: ”Schimbare în evaluarea românilor despre Antonescu”.

”1. În ultimele luni este o schimbare radicală a modului în care opinia publică din România îi privește pe defunctul Mareșal Ion Antonescu, dictatorul fascist pro-nazist, și pe fostul Rege Mihai. Mari segmente de populație, în special din clasele de jos, nu îi mai privesc pe Antonescu și fostul său regim ca pe cauza prăbușirii României, dar acum îi văd pe Regele Mihai și pe consilierii săi, care l-au îndepărtat prin trădare pe Antonescu, ca pe adevărații gropari ai patriei lor.

  1. Toată asta este mai degrabă o gândire primitivă și ilogică a oamenilor simpli, dar, România fiind o țară de țărani, acest sentiment răspândit larg este important. El vine parțial din amara deziluzie pe care o simte orice român față de Puterile Occidentale, care până acum au eșuat să îi salveze de jugul sovietic.”