Vești bune pentru românii care au credite. BNR ar putea reduce din nou dobânda cheie

Vești bune pentru românii care au credite. BNR ar putea reduce din nou dobânda cheie BNR. Sursa foto: Arhiva EVZ

România. Creșterea economică din primul semestru al acestui an, în care nu au fost adăugate și rezultatele din sectorul agricol, ar putea crea premisele unei noi reduceri a dobânzii de politică monetară, de către Banca Centrală, potrivit datelor din Buletinul Macroeconomic Special, remis publicității de către Libra Internet Bank.

BNR ar putea opera o nouă reducere a dobânzii de politică monetară

Potrivit raportului amintit, rezultatele din domeniul agricol vor fi mai proeminente în trimestrele III respectiv IV. Produsul Intern Brut din România a înregistrat o creștere în trimestrul al II-lea de sub 1%. Valoarea de 0,8% este cu mult sub prognozele inițiale de peste 2%.

„Creştere economică dezamăgitoare în trimestrul al II-lea a.c. Produsul Intern Brut din România a crescut anual cu doar 0,8% în trimestrul al II-lea a.c., mult sub aşteptările noastre şi ale pieţei din Romaânia, care erau de peste 2%. Având în vedere cifrele semnal comunicate astăzi (miercuri, n.r.) de INS, vom revizui prognoza PIB la nivelul întregului an şi o vom comunica după ce INS va prezenta structura detaliată a creşterii PIB, pe componente de resurse şi cheltuieli (6 septembrie a.c.)", se arată în buletin.

Marcel Ciolacu somat să stabilească graficul pentru alegeri

Marcel Ciolacu și guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Sursa foto: Photo 286678150 © LCVA | Dreamstime.com

Creșterea eonomică din România, sub așteptările finanțiștilor

Analiza financiară indică faptul că ajustarea majorării economice anunțate în 2024 va fi, de asemenea, sub estimările de 2,6%. „Până la momentul publicării structurii detaliate a creşterii PIB în România, în trimestrul al II-lea, putem anticipa câteva tendinţe pe baza interpretării indicatorilor cu frecvenţă ridicată publicaţi lunar de INS, indicatori care acoperă aproape 70% din valoarea adăugată brută totală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Principalii vectori cu o contribuţie pozitivă au venit în general dinspre comerţul cu amănuntul şi serviciile prestate companiilor (exclusiv serviciile de stat de tipul învăţământ, sănătate & asigurări sociale de stat, sau administraţie publică) şi construcţii, în special partea infrastructură", susţin specialiştii Libra Internet Bank.

Cea mai mare creștere s-a înregistrat în sectorul comerțului cu amănuntul

Cea mai mare creștere pe zona de comerț a avut-o comerțul cu amănuntul unde s-a înregistrat o majorare în termeni reali de 10 procente pentru cel de-al doilea trimestru din 2024. Nu același lucru se poate preciza și în cazul celorlalte două ramuri, comerțul cu ridicat și de autovehicule.

Cât despre serviciile prestate companiilor, acestea au intrat în valoare pozitivă abia după primele șase luni din 2024. Creșterea anuală pe acest sector fiind de 3% și datorată în mare parte activităților de depozitare, transporturi aeriene, editare, servicii profesionale, științifice, tehnice, arhitectură & inginerie, închirieri, mentenanță, clădiri și producție cinematografică.

Comerțul cu amănuntul în România

Comerț. Foto: EEC-Razvan Valcaneantu

Producția indusrială din România a scăzut cu 1% pe serie brută

„Producţia industrială din România nu a reuşit să încheie trimestrul al II-lea în teritoriu pozitiv. Cele mai recente cifre indicând o scădere anuală de 1% pe serie brută. De amplitudine mai mică faţă de cea din primul trimestru (-2,7%).

Cele câteva ramuri prelucrătoare din zona pozitivă nu au fost suficiente pentru a ţine sectorul pe linia de plutire nici în trimestrul al II-lea. Și nici în primele şase luni din an. Producţia de energie a continuat să scadă. La fel ca şi sectorul extractiv", se mai precizează în buletin.