Comerțul global, în căutarea de căi alternative

Comerțul global, în căutarea de căi alternativeSursa Foto: Arhiva EVZ

Comerțul la nivel mondial. În cele mai recente rapoarte publicate, Organizația Mondială a Comerțului (OMC), Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și Fondul Monetar Internațional (FMI) au arătat că comerțul global, care a încheiat anul 2023 cu un declin, a început să se redreseze în 2024, căutând noi căi și alternative pentru transportul mărfurilor.

Iar 2025 va fi din nou anul creșterii volumului comerțului internațional. În perspectiva lui 2025, care se dorește „anul normalizării”, traficul de nave care revine la Capul Bunei Speranțe ca alternativă la Golful Aden, Marea Roșie și Canalul Suez, și traficul de vase care utilizează Strâmtoarea Magellan din cauza secetei din Canalul Panama au crescut semnificativ.

Comerțul întâmpină multe probleme

Cu toate acestea, luând în calcul posibilitatea ca o parte a canalelor maritime să se confrunte cu probleme, pentru o perioadă, din cauza evoluțiilor geopolitice și a crizei climatice globale și având în vedere că dificultățile se menţin în partea de nord a Mării Negre din cauza războiului Rusia-Ucraina, căutarea de rute alternative combinate maritime-terestre pare să se fi accelerat.

Din 7 octombrie, a existat o creștere de patru ori a comerțului pe la Capul Bunei Speranțe. Din perspectiva firmelor de transport şi de logistică, această situaţie înseamnă o creştere a consumului de combustibil şi a costurilor în general, din cauza lungirii timpului de călătorie. În timp ce din ultimul trimestru al anului trecut până în primul trimestru al acestui an, trecerile prin Canalul Panama au scăzut cu aproximativ 25%, comerţul prin Strâmtoarea Magellan a crescut cu 30%.

În următorii 10-25 de ani, este clar că transportul maritim nu îşi va pierde poziţia avantajoasă din punct de vedere al preţului şi gabaritului. Totuşi, din cauza problemelor cu care ne confruntăm astăzi şi care nu par trecătoare, se accentuează tendinţa de tranziţie de la transportul maritim la transportul terestru şi cel feroviar. Datele Biroului european de statistică, Eurostat, arată că există o tranziţie limitată de două procente de la transportul maritim la cel rutier şi feroviar.

Noi rute la nivel global

Se pare că şi între Asia şi Europa a început să se prefere transportul feroviar şi cel terestru, ceea ce sporeşte atractivitatea Turciei. Pentru că Turcia este una dintre ţările care au realizat mega proiectele necesare lumii actuale, asigurând legăturile şi trecerile între continente.

Din perspectiva estului Pacificului şi vestului Atlanticului, o soluţie viabilă până când se normalizează situaţia în Canalul Panama este ca mărfurile aduse cu vaporul pe malul vestic al SUA să fie transportate pe cale ferată spre est. Din acest motiv, la reuniunea la nivel ministerial a Forumului Internațional al Transporturilor (ITF), desfășurată săptămâna trecută la Leipzig, sub egida OCDE, problema amplificării proiectelor și cooperării feroviare a fost una dintre cele mai discutate teme.

De asemenea, pe frontul Americii Latine, Chile a lansat o investiție de 400 de milioane de dolari pentru dezvoltarea infrastructurii portuare din Strâmtoarea Magellan şi sunt luate în calcul alternative precum dezvoltarea transportului feroviar în Columbia și Mexic în parteneriat public-privat sau utilizarea Canalului Nicaragua.

Din aceste motive, conectarea Turciei la o serie de proiecte importante de transport, precum "Drumul Dezvoltării" (pe care îl realizează împreună cu Irak, Qatar şi Emiratele Arabe Unite), Via Carpathia (traseu care va face legătura între Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Egee - n.red.) şi Coridorul Central (traseu care porneşte din Turcia, traversează Asia Centrală şi ajunge în China - n.red.) va spori şi mai mult implicarea şi importanţa ţării noastre în coridoarele de transport regionale şi globale.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / sabah.com.tr