Război Rusia-Ucraina: Ambasadorul Rusiei la Vatican protestează față de declarațiile Papei Francisc

Război Rusia-Ucraina: Ambasadorul Rusiei la Vatican protestează față de declarațiile Papei Francisc Sursa Foto: Arhiva EVZ

În timp ce pe front continuă luptele, autoritățile și tehnicienii sunt angajați în sarcina dificilă de a restabili alimentarea cu energie electrică a numeroaselor orașe ucrainene rămase pe întuneric și în frig, după atacurile rusești asupra infrastructurilor. Pe plan politico-diplomatic, Papa Francisc și-a confirmat disponibilitatea de a juca un rol de mediere, iar Moscova "a salutat această voință", cu excepția faptului că se vorbește despre "distorsionarea adevărului" față de cuvintele Suveranului Pontif, care a subliniat "cruzimea rușilor".

Kievul este din nou întuneric, începând de marți. Compania electrică ucraineană DTEK a anunțat în această dimineață reluarea întreruperilor de curent: "Începând de astăzi, la Kiev se reiau întreruperile de urgență ale energiei electrice, se face tot posibilul pentru a garanta electricitate fiecărui utilizator timp de 2-3 ore, de două ori pe zi. Programele de blackout pentru stabilizare nu funcționează", a informat DTEK, citat de UNIAN. "De îndată ce vom reuși să reechilibrăm situația, vom reveni la planul orar", a adăugat compania. Penele de curent se reiau în Capitală pentru prima dată după 23 noiembrie.

Între timp, ambasadorul Rusiei la Vatican, Aleksander Avdeev, a exprimat un puternic protest față de declarațiile Papei Francisc apărute în presa americană cu privire la presupusa "cruzime" a personalului militar rus în Ucraina. Ambasadorul Avdeev a declarat pentru agenția de presă "RIA Novosti" că a avut discuții luni seară cu șefii serviciului diplomatic de la Vatican. "Mi-am exprimat indignarea față de astfel de insinuări și am remarcat că nimic nu poate zdruncina coeziunea și unitatea poporului multinațional rus", a spus Avdeev. Papa Francisc, într-un interviu acordat revistei iezuite "America", a exprimat luni critici dure la adresa operațiunii militare speciale ruse din Ucraina.

Sprijinul militar al țărilor NATO către Ucraina "nu a început în luna februarie anul acesta. În 2014, în centrul de antrenament Yavoriv, care a fost bombardat" de ruși în primele etape ale războiului, "am văzut militari canadieni și americani care antrenau  militari ucraineni". Și de aceea, când Rusia a lansat invazia, "trupele ucrainene erau mult mai bine antrenate, capabile să contraatace", a subliniat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, intervenind la Aspen – GMF Bucharest Forum, care are loc în capitala României înainte de reuniunea miniștrilor de Externe din țările NATO.

Ne puteți urmări și pe Google News

Statele Unite sunt pregătite să anunțe un ajutoare financiare "substanțiale" pentru Ucraina, pentru a o ajuta să facă față daunelor cauzate de atacurile rusești asupra infrastructurii sale energetice, dezvăluie "The Guardian", citând înalți oficiali americani.

Ajutorul, care va fi detaliat de secretarul de Stat Antony Blinken pe marginea întâlnirii miniștrilor de externe ai NATO de marți și miercuri de la București, "este substanțial și nu este ultimul", le-a declarat luni jurnaliștilor un înalt oficial.

"Ne putem aștepta la alte atacuri" din partea Rusiei împotriva Ucrainei, "pentru că președintele Putin eșuează. Faptul că au fost nevoiți să cedeze teren, retrăgându-se de la periferia Kievului, în jurul orașului Harkov și cedând Herson este un semn de slăbiciune, un semn că Rusia eșuează pe câmpul de luptă", a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pe marginea reuniunii miniștrilor de externe ai NATO, la București.

"Ca răspuns, atacă obiective civile, pentru că nu sunt în măsură să cucerească teritorii. Ne putem aștepta la alte atacuri: nu știm câte exact, dar președintele Putin și Rusia au demonstrat dorința de a provoca suferință și un nivel de brutalitate nemaivăzut în Europa după al Doilea Război Mondial", continuă Stoltenberg.

Moldova "este partener NATO și primește sprijin din partea aliaților NATO și de la UE. În Moldova au suferit în special din cauza penelor de curent, care sunt consecința directă a războiului din Ucraina. Prin urmare, trebuie să creștem sprijinul practic pentru Moldova și, de asemenea, să transmitem un mesaj clar că acest război nu trebuie să se extindă dincolo de Ucraina", concluzionează Jens Stoltenberg.

Tajani: Italia va contribui la funcționarea rețelei electrice ucrainene

"Trebuie să ajutăm Ucraina și în acest sezon dificil și Italia este pregătită să contribuie prin companiile sale, trimițând tehnologia necesară pentru a menține rețeaua electrică în funcțiune, ne angajăm să asigurăm o iarnă lipsită de tragedie pentru poporul ucrainean", a declarat ministrul de Externe italian, Antonio Tajani, la sosirea sa la reuniunea ministerială a NATO, de la București.

Președintele francez Emmanuel Macron este așteptat să sosească marți seara în Statele Unite, la Washington pentru prima vizită de stat a președinției lui Joe Biden. Macron este pregătit să vorbească și despre Ucraina cu președintele SUA. Relația Biden-Macron a avut un început dificil. Macron l-a rechemat anul trecut pe ambasadorul Franței în Statele Unite, după ce Casa Albă a anunțat un acord pentru vânzarea submarinelor nucleare Australiei, subminând contractul cu Franța pentru vânzarea de submarine diesel. Dar relația s-a schimbat, iar Macron apare ca unul dintre aliații europeni cei mai importanți ai lui Biden în răspunsul occidental asupra invazia Ucrainei de către Rusia. Potrivit oficialilor americani și francezi, liderii au o agendă încărcată pentru întâlnirea de joi de la Casa Albă, inclusiv programul nuclear iranian, asertivitatea tot mai mare a Chinei în Indo-Pacific și preocupările tot mai mari cu privire la securitatea și stabilitatea în regiunea Sahel din Africa. Dar, în centrul atenției la întâlnirea bilaterală de la Biroul Oval va fi războiul Rusiei în Ucraina, deoarece atât Biden, cât și Macron lucrează pentru a menține sprijinul economic și militar pentru Kiev, în timp ce încearcă să respingă forțele ruse, notează repubblica.it

Traducerea: Oana Avram/oavram/fmatei