În 1997, Adrian Năstase inventează scutul de partid și de stat pentru Gabriel Bivolaru, fratele vitreg al celebrului guru Grig
- Catalin Dumitrescu
- 14 august 2024, 22:35
Prin 94-95, Gabriel Bivolaru, PDSR-ist de marcă, făcea bani cu nemiluita. Numai că nu prea îi făcea legal. Totuși, Năstase l-a apărat cum a putut.
În cuvinte puține, pe 22 martie 2004, Gabriel Bivolaru a fost condamnat la 5 ani de pușcărie de Înalta Curte de Casație și Justiție. Asta, după un proces care a durat mai bine de 5 ani. El era acuzat că a prejudiciat Banca Română de Dezvoltare cu 2.200 de miliarde de lei vechi.
Guru al banilor
Ancheta de cercetare penală a lui Gabriel Bivolaru a început în anul 1996. În afară de devalizarea BRD, Bivolaru a fost cercetat și pentru un prejudiciu de 700 milioane lei creat societății „Drojdie de Panificație” Țăndărei, unde FPS deținea 98% din acțiuni, precum și prejudicii create companiei Eforie SA din Constanța. Cuplul Bivolaru – Mona de Freitas(soția sa) a obținut 95% din acțiunile unor hoteluri și restaurante din Eforie. Activele au fost obținute prin asociere cu Eforie SA, în 1992, dar, prin manevre financiare, cei doi au pus proprietarul în postura de a deține doar 5% din acțiunile societăților mixte. O parte din aceste active au fost recuperate de Eforie SA, după acționarea celor doi în justiție.
În anul 1997, ministrul justitiei, Valeriu Stoica, a solicitat Camerei Deputaților ridicarea imunității parlamentare și aprobarea reținerii, arestării, percheziționării și trimiterii în judecată a lui Bivolaru.
El era învinuit pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals intelectual, uz de fals, falsificarea de monede sau alte valori. Precum și complicitate la folosirea cu rea-credință a bunurilor și creditelor societății.
Multe amânări
Ridicarea imunității parlamentare lui Gabriel Bivolaru a fost respinsă în Camera Deputaților în iunie 1997 și în septembrie 1998.
În decembrie 2002, după șase ani de la începerea anchetei penale și după cinci amânări succesive ale pronunțării sentinței, CSJ a dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor pentru care a fost judecat Bivolaru. Acesta fiind condamnat la trei ani de închisoare. Astfel magistrații au hotărât ca, pentru cele 22 de cecuri fără acoperire Bivolaru nu se făcea vinovat de falsificare de monedă sau alte valori ci de înșelăciune.
Desantul PSD
În cazul lui Gabriel Bivolaru s-a înregistrat și o premieră. În anul 1997, conducerea PDSR (actualul PSD), în frunte cu Adrian Năstase, Dan Ioan Popescu și Miron Mitrea, s-a deplasat la Parchet, pentru a-l susține pe Gabriel Bivolaru.
De altfel, a rămas de legendă replica fostului premier Adrian Năstase. Acesta, după reţinerea lui Bivolaru, a făcut front comun în apărarea publică şi oficială a lui. El a declarat că nu crede în arestările de vineri seara.
Mișcarea lui Năstase n-a fost, însă, de bun augur. Într-o sesizare a Alianţei PNL-PD către Parchetul Naţional Anticorupţie (PNA, devenit DNA) la sfârşitul lunii august 2004, se cerea cercetarea legăturii dintre achiziţionarea de către Adrian Năstase (pe atunci prim-vicepreşedinte PDSR şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor) a unui teren al fostului deputat PDSR Gabriel Bivolaru.