Evenimentul Zilei > Social > Nelu Tătaru, tranşant: Vaccinul va fi gratuit și nu este obligatoriu
Nelu Tătaru, tranşant: Vaccinul va fi gratuit și nu este obligatoriu

Nelu Tătaru, tranşant: Vaccinul va fi gratuit și nu este obligatoriu

Nelu Tătaru a dat asigurări cu privire la vaccin şi spune că nimeni nu va fi obigat să-l facă. Mai mult, ministrul spune că va fi gratuit.

Ministru Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că România va primi un eșantion de 4,6 la sută din fiecare tranșă de vaccin și că, până la jumătatea anului viitor, ne putem aștepta la o scădere a numărului de cazuri pozitive

Vaccinarea va fi gratuită și nu va fi obligatorie

Vaccinul este singura șansă pentru limitarea și eradicarea pandemiei. Trebuie să înțelegem! Vaccinul nu este obligatoriu, este voluntar și este gratuit. Noi sperăm ca în ianuarie să putem avea prima tranșă și să putem vaccina prima categorie, și anume personalul din unitățile sanitare publice și private, în jur de 550.000, a precizat ministul Tătaru. Persoanele fără comorbidități, peste 18 ani, sunt cele care vor primi acest vaccin din martie, aprilie”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Vor fi vaccinuri produse de diferite firme: vaccinuri care se țin la 28 de grade sau se țin între minus 20 și minus 80 de grade

”De la începutul acestei pandemii s-a lucrat și la nivel european și la nivelul Comisiei Europene de la care am achiziționat și noi încă din primele luni, la descoperirea unui vaccin. Ne imunizăm trecând prin boală sau făcând un vaccin. Existența unui vaccin este cea care, la un moment dat, va da și semnalul de descendență a acestei pandemii și de limitare a efectelor ei. În condițiile în care s-a mers pe acel vaccin, Comisia Europeană a contractat cu mai multe firme, în acest moment sunt vreo cinci  firme cu care sunt și contracte, în care  fiecare din țările participante au o cotă parte. Ele vor fi vaccinuri care vor fi produse de diferite firme, vaccinuri care se țin la 28 de grade sau se țin între minus 20 și minus 80 de grade. Sunt eșantioane care vor veni lunar, noi în din fiecare cotă suntem 4,6 la sută. Din fiecare eșantion care va veni, noi primim tranșa de 4,6 la sută”, a declarat Nelu Tătaru.

Klaus Iohannis: primul set de vaccinuri împotriva coronavirusului vor ajunge în România la începutul anului 2021

”Nu există încă niciun vaccin agreat la nivel european și, în măsura în care va exista un astfel de vaccin, el va fi livrat în condițiile în care s-a angajat firma respectivă în contractul cu UE. UE a întocmit contracte prealabile cu mai multe firme care au șanse să producă un astfel de vaccin, în funcție de numărul de doze disponibile ele vor ajunge și la noi.

Împărțirea întregului număr de doze care se livrează la un moment dat se face proporțional cu populația din fiecare țară și atunci în măsura în care va veni primul vaccin, al doilea, al treilea și așa mai departe, prima tranșă, a doua tranșă, a treia tranșă, UE se va îngriji ca împărțirea să fie echitabilă”, a spus Klaus Iohannis.

”La noi este foarte probabil ca primul set, cel cu care va fi vaccinat în esență personalul medical, să ajungă la începutul anului viitor”, a concluzionat Klaus Iohannis.