Mic dejun bogat în fibre. Trei rețete oferite de un medic dietetician oncolog
- Ramona Rotaru
- 21 martie 2024, 11:53
Trei rețete de mic dejun bogat în fibre, care ne ajută să prevenim cancerul de colon. Meredy Birdi, un dietetician oncolog, a oferit câteva sfaturi cu privire la prima masă a zilei. Ea spune că cerealele integrale pline de fibre ajută la reducerea riscurilor. Un alt sfat oferit de medicul oncolog este evitarea cărnurilor procesate.
Un mic dejun sănătos ne ajută să prevenim cancerul de colon
În ultimii ani, numărul tinerilor diagnosticați cu cancer colorectal a crescut semnificativ. Acesta este, în prezent, principala cauză de deces prin cancer pentru bărbații sub 50 de ani și al doilea cel mai mortal cancer pentru femeile din aceeași categorie de vârstă. O dietă echilibrată și un mic dejun bogat în fibre contribuie la reducerea riscului, spune Meredy Birdi, dietetician oncolog.
„Din punct de vedere istoric, a existat aproape o presupunere că cancerul afectează persoanele în vârstă și că nu este ceva de care trebuie să ne facem griji decât dacă îl avem. Dar, de fapt, ceea ce știm acum este că trebuie să ne controlăm mai mult sănătatea în ceea ce privește riscul de cancer”, a declarat Meredy Birdi pentru Business Insider.
Studiile au demonstrat că un mic dejun bogat în cereale integrale poate reduce riscul de a dezvolta cancer colorectal. Acest lucru se datorează faptului că aceste cereale integrale hrănesc microbii „buni” din intestin care protejează mucoasa colonului. În egală măsură, dietele bogate în carne procesată, carne roșie și alimente ultraprocesate au fost legate de un risc mai mare de cancer.
Trei rețete recomandate pentru prima masă a zilei
1. Mic dejun cu iaurt și fructe
Ingrediente:
- 3 linguri de iaurt grecesc sau kefir;
- 4 căpșuni tăiate felii;
- jumătate de banană tăiată felii;
- o lingură de nuci tocate;
- o lingură semințe mixte (in, chia, dovleac).
Acest mic dejun este ușor de preparat și îl poți face chiar și atunci când ești pe fugă. Nu trebuie decât să pui iaurtul într-un bol, să așezi fructele peste el și apoi să presari nucile și semințele.
2. Fulgii de ovăz cu fructe de pădure și nuci
Ingrediente:
- 40 g fulgi de ovăz;
- 300 ml lapte la alegere;
- o mână de fructe de pădure la alegere;
- o lingură nuci măcinate;
- o lingură de semințe amestecate (in, chia, dovleac);
- scorțișoară.
Pentru prepararea acestui mic dejun bogat în fibre avem nevoie de o cratiță în care amestecăm fulgii de ovăz și laptele. Îi lăsăm să dea un clocot, apoi reducem focul și lăsăm până fulgii s-au fiert și compoziția ajunge la consistența dorită, amestecând continuu. Punem fructele și mai lăsăm pe foc pentru câteva minute, până când sunt bine încălzite. Oprim focul și adăugăm nucile și semințele. Turnăm ovăzul într-un bol, punem câteva fructe proaspete deasupra și adăugăm puțin praf de scorțișoară.
3. Tigaie vegetariană pentru mic dejun cu halloumi, ouă și avocado
Ingrediente:
- o lingură de ulei de măsline;
- 4 roșii cherry tăiate în două;
- 4 ciuperci tăiate felii;
- o mână de spanac proaspăt;
- 30 grame de brânză halloumi tăiată felii;
- un ou;
- jumătate de avocado tăiat felii;
- sare și piper după gust;
- opțional 2 felii de pâine prăjită integrală.
Pentru prepararea acestui mic dejun începeți cu încălzirea uleiului de măsline într-o tigaie la foc mediu. Adăugați roșiile și ciupercile și lăsați-le până încep să se înmoaie, apoi adăugați spanacul proaspăt. Când sunt aproape gătite, dați legumele într-o parte și adăugați halloumi feliat. Gătiți brânza până devine auriu-maronie pe ambele părți. Faceți o gaură în amestecul de legume și puneți ouă, apoi acoperiți tigaia cu un capac. Gătiți până când albușurile se întăresc, dar gălbenușurile sunt încă lichide. Serviți cu o garnitură de avocado feliat.