De ce să începi prima masă din zi cu cereale

De ce să începi prima masă din zi cu cereale

O jumătate de castron de cereale fulgi sau o treime cu fructe confiate şi cereale, combinate cu lapte sau iaurt, sunt alegerea cea mai bună la micul dejun.

Fibrele şi vitaminale conţinute de cereale permit păstrarea unui nivel optim de energie în prima parte a zilei. O jumătate de castron de cereale sunt suficiente la masa de dimineaţă, în combinaţie cu ceai, lapte sau iaurt.

Dacă nu aveţi probleme cu greutatea, puteţi consuma orice tip, însă dacă aveţi, evitaţi produsele care conţin ciocolată şi bazaţi-vă mai mult pe cerealele din tărâţe.

50% din dietă, bazată pe glucide

Ne puteți urmări și pe Google News

Prima masă a zilei este şi cea mai importantă, iar perfor manţele se ating dacă organismul "toacă" fibre, care se găsesc cel mai uşor în cereale, dar şi în pâine, paste sau orice produs pe bază de aluat.

"50% din dieta zilnică trebuie să fie reprezentată de glucide (făinoase, cereale şi zahăr). Glucoza este singura sursă de energie pentru organism, iar cerealele sunt cel mai la îndemână ajutor fiindcă pe lângă fibre au şi o cantitate semnificativă de vitamine din grupul B (în special B1)", explică Mihaela Bilic, medic primar diabet şi boli de nutriţie.

Indiferent că vorbim de fulgi de cereale sau de musli (combinaţie de cereale şi fructe confiate), cerealele au rolul de energizant pentru organism şi de protector pentru sănătate. Pentru că se digeră uşor, ajută pancreasul, previn apariţia diabetului zaharat şi a bolilor de inimă.

Criteriul cel mai important în alegerea cerealelor ar trebui să fie gustul, însă nu trebuie ignorată cantitatea consumată. "Indiferent că sunt cu ciocolată, cu fructe sau alte adaosuri, o jumătate de castron de fulgi de cereale care are aproximativ 25-30 de grame reprezintă o cantitate rezonabilă din punct de vedere caloric, adică 120-130 calorii, pentru o masă", explică prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

În cazul cerealelor musli, cantitatea recomandată este mai mică, circa cinci linguriţe. Batonul, varianta perfectă pentru gustarea dintre mese

Cerealele pot fi mâncate şi în cursul zilei, în loc de gustările dintre mese. "Batoanele, chiar şi cu un strop de ciocolată, în combinaţie cu un iaurt de băut, sunt varianta perfectă pentru a nu sări peste o masă. Ele ţin de foame, sunt sănătoase şi organismul simte că a mâncat ceva dulce", detaliază nutriţionistul Mihaela Bilic.

Ea vă recomandă însă să nu mâncaţi cereale la masa de seară, pentru că organismul nu mai are timp să "ardă" caloriile. Cerealele pot fi consumate şi simple, pe post de desert, însă sunt mai delicioase în combinaţie cu lapte, ceai sau iaurt şi aduc mai multe beneficii sănătăţii.

"Trebuie pus accent pe produse lactate, pentru că sunt cea mai bună sursă de calciu, bună pentru toate vârstele. Iaurtul este o variantă optimă pentru cei care au probleme de digestie. Atenţie însă la iaurturile cu adaos de musli, pentru că în acest context cerealele intră în categoria deserturilor din cauza cantităţii de zahăr conţinute", atenţionează medicul nutri ţionist Mihaela Bilic. "Indiferent că sunt cu ciocolată ori cu fructe, o jumătate de castron de fulgi de cereale reprezintă o cantitate rezonabilă din punct de vedere caloric pentru o masă." PROF. DR. NICOLAE HÂNCU, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Citiți și:

  • Micul dejun care ţine creierul în priză toată ziua
  • De evitat la micul dejun