Cel puţin 59 de cadavre au fost găsite în gropi comune clandestine din statul mexican central Guanajuato, în centrul ţării, a anunţat miercuri Comisia naţională pentru căutarea persoanelor dispărute (CNB), relatează AFP.

„Am găsit 59 de cadavre în diferite gropi clandestine, există alte puncte la care continuăm să lucrăm”, a declarat Karla Quintana, şefa CNB în Salvatierra, zona de descoperire a gropilor.

„Corpurile par a fi în majoritate ale unor tineri, uneori foarte tineri, probabil şi adolescenţi”, a adăugat Quintana în cadrul unei conferinţe de presă.

Informaţiile despre descoperirea unei posibile gropi comune au parvenit autorităţilor în urmă cu aproximativ două săptămâni, operaţiunea de cercetare fiind lansată în urmă cu opt zile, în parteneriat cu instituţiile de securitate, la nivelul statului.

Peste 80 de persoane au fost mobilizate pentru această operaţiune de căutare şi au fost efectuate 52 de săpături, permiţând descoperirea cadavrelor, au precizat autorităţile.

Pandemia de coronavirus nu a întrerupt ciclul violenţelor în Mexic: 3.000 de asasinate şi 78 femei ucise au fost înregistrate în martie, potrivit statisticilor oficiale, cel mai grav bilanţ lunar de la instalarea la putere a preşedintelui Andrés Manuel Lopez Obrador, ales în 2018.

În luna mai, cadavrele a cel puțin 25 de persoane au fost descoperite în același loc

Resturile a cel puţin 25 de persoane au fost descoperite într-o groapă comună clandestină din împrejurimile oraşului Guadalajara, în vestul Mexicului, a informat duminică biroul procurorului statului Jalisco, notează AFP.

Cercetările efectuate în groapa comună localizată joi au permis „să se extragă resturile a 25 de persoane neidentificate, precum şi cinci saci în care se presupune că ar putea fi alte resturi umane, preciza instituţia într-un comunicat.

Circa 115 corpuri în cel puţin zece gropi comune au fost descoperite de la începutul anului în statul Jalisco, cele mai multe la periferia oraşului Guadalajara.

Acest stat din vestul ţării cunoaşte o violenţă tot mai mare de peste cinci ani din cauza prezenţei în zonă a puternicului cartel al drogurilor Jalisco Nueva Generacion.