Evenimentul Zilei > EVZ Special > O metodă înfricoșătoare cu care narcotraficanții aduc iadul pe pământ
O metodă înfricoșătoare cu care narcotraficanții aduc iadul pe pământ

O metodă înfricoșătoare cu care narcotraficanții aduc iadul pe pământ

Cartelurile mexicane folosesc acum drone umplute cu explozibili pentru a-și ataca rivalii, în cadrul unor noi conflicte care îngrozesc țara.

Cartelul Jalisco Nueva Generacion (JNGC) – una dintre cele mai violente și periculoase bande criminale care terorizează țara – a început să folosească această tehnică – drone umplute cu explozibili – pentru a viza alte carteluri din sud-vestul Mexicului.

Dronele sunt încărcate cu C4, un explozibil rezervat pentru uz militar, cu muniție suplimentară din plumb, pentru a provoca daune suplimentare. Aparatele sunt apoi detonate de la distanță.

JNGC a folosit aceste drone pentru a-și ataca inamicii în orașul Tepalcatepec, în statul Michoacan, unde vecinii din zonă tremură pentru viața lor.

Dezvăluirea despre aceste drone ucigașe a apărut la buletinul de știri mexican „En Punto”, în cadrul unui interviu în care grupurile de autoapărare din regiune au dezvăluit că, după o confruntare, au recuperat două drone și patru pachete cu explozibili.

Grupurile de Autoapărare sau Gărzile Comunitare sunt un grup de civili înarmați, în mare parte producători de avocado sau de lămâi, care se apără împotriva atacurilor cartelurilor mexicane precum La Familia Michoacana, Los Caballeros Templarios și El Cartel de Jalisco Nueva Generación.

Potrivit ziarului Mexican El Universal, Gărzile comunitare au arătat cum cartelurile fac aceste noi arme atașând cu benzi metalice bombe dronelor.

Regiunea numită Tierra Caliente, adiacentă statului Jalisco, a fost devastată de această organizație criminală încă din 25 iulie, când JNGC au atacat grupurile de autoapărare Tepalcatepec pentru a încerca să obțină controlul asupra teritoriului.

În luna mai a anului trecut, Parchetul General a lansat o anchetă împotriva JNGC, acuzându-i că sunt o organizație criminală în scopul săvârșirii actelor de terorism, a informat același ziar mexican.

Cu acea ocazie, Parchetul a găsit mai multe drone și explozibili C4 în statul Puebla din sud-estul Mexicului.

În mai 2019, guvernul mexican a recunoscut că în țară funcționează 37 de carteluri de droguri sau grupuri criminale legate de traficul de droguri.

Secretariatul Executiv al Sistemului Național de Securitate Publică a raportat că în Mexic au fost comise 17.943 de omucideri intenționate în perioada ianuarie-iunie 2020.

La începutul acestei luni, au fost lansat un material video în care se pot vedea zeci de oameni înarmați în uniforme care pozează cu arme militare în apropiere de camioane blindate care aveau inițialele cartelului de droguri Jalisco.

Cei mai mulți oficiali de securitate din țară anchetează aceste materiale pare un spectacol de forță și putere, bărbații mascați strigând că sunt „oameni” ai liderului cartelului „Mencho”.

În clipul de două minute, membrii temutului JNGC apar lângă ce pare o procesiune nesfârșită de vehicule blindate.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE