Evenimentul Zilei > Actualitate > Metrorex are venituri tot mai mici, dar salariile cresc simțitor. Ministrul trimite Corpul de Control
Metrorex are venituri tot mai mici, dar salariile cresc simțitor. Ministrul trimite Corpul de Control

Metrorex are venituri tot mai mici, dar salariile cresc simțitor. Ministrul trimite Corpul de Control

Compania Metrorex are probleme financiare, după ce a pierdut din venituri, dar cheltuiește în ritm susținut.

Sunt probleme la Metrorex, companie care nu-și acoperă bugetul din venituri proprii, dar a mărit salariile. 30% din cheltuieli sunt acoperite de venituri. Iar situația este foarte delicată, după cum a anunțat Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor. El va trimite Corpul de Control la Metrorex pentru a verifica activitatea de acolo.

„Situația Metrorex este foarte dificilă. Dacă acum 5 ani, compania acoperea circa 58% din cheltuieli din veniturile proprii, astăzi acest procent a scăzut la mai puțin de 30%”. A fost anunțul făcut de oficialul de la Transporturi. În acest an, cei de la Metrorex vor beneficia de o subvenție uriașă. Este vorba despre 1 miliard de lei.

La Metrorex, venituri în scăder, cheltuieli în creștere

„Asta ar însemna aproximativ 17% din bugetul Transporturilor. Ce s-a întâmplat de s-a ajuns aici? Au crescut enorm cheltuielile salariale”. A mai anunțat Cătălin Drulă. În perioada 2016 – 2021, cheltuielile au fost umflate serios, iar numărul personalului aproape că s-a triplat. Recent, ministrul spunea că salariul mediu al angajaților de la Metrorex ajunge la 10.000 de lei pe lună. Au fost crescute veniturile cu un procent de 18%. Și asta în perioada pandemiei. În situația în care traficul a fost afectat, pentru că numărul călătorilor a scăzut.

Contre între ministrul Cătălin Drulă și sindicalistul Ion Rădoi

Situația este tensionată între cele două părți, pentru că sindicalistul Ion Rădoi a răspuns la atacurile venite dinspre ministrul Transporturilor. „Îl rog să se informeze, să nu mai iasă cu asemenea bombe”, a afirmat Rădoi. A venit și replica lui Cătălin Drulă. „Svem într-adevăr o bombă, dar e una cu ceas, domnule Rădoi”.

„Este complet inacceptabil și lipsit de solidaritate ca, în vreme ce milioane de români au avut de suferit financiar din cauza pandemiei, în timp ce ai pierderi enorme de venituri, să crești cheltuielile salariale de asemenea manieră”. A mai afirmat ministrul Transporturilor legat de situația de la Metrorex.